Oksemørbrad med Ratatouille

Køb økologi for at sikre dyrenes velværd -alt økologisk kvæg kommer på græs fra den 15. april til den 1. november.

Dyrene skal være på græsningsarealet minimum seks lyse timer dagligt. Det afhænger dog af, om vejrforholdene og dyrenes fysiske kondition tillader det. Syge kreaturer kan i perioder opholde sig på stald. Når dyrene er ude, skal der være adgang til læ og skygge. For ikke-økologiske køer er der ingen krav, og kun ca. 16 % af dem kommer på græs.

Kilde: Økologisk Landsforening

Oksemørbrad med Ratatouille

  2 personer

  30 minutter

Ingredienser

  • 1 1/2 kg velpudset afhængt oksemørbra
  • 30 g smør
  • 3 dl. boullion
  • Salt og peber

Kartoffelpure:

  • 6-9 store, melede kartofler
  • 50-75 g smeltet smør
  • 4-6 fed hvidløg
  • Salt og peber

Ratatouille af grøntsager:

  • 4-5 løg
  • 4 gule sqaush
  • 6 store tomater
  • 3-4 røde peberfrugter
  • 3-4 spsk olie
  • 1 spsk tørrede provenceurter
  • Salt og peber
  • Evt. lidt grøntsagsjuice el. tomatpuré

Sauce:

Fremgangsmåde

          Oksemørbrad i ovn:

  1. Begynd på din gæstemad ved at varme ovnen op til 200°.
  2. Kog væden op.
  3. Brun en hel oksemørbrad i smeltet smør på en pande. Drys med peber og salt fra kværn. Læg den brunede oksemørbrad i en bradepande, hæld den kogende væde ved stegen og stil den i den varme ovn i ca. 30 min.
  4. Dryp med skyen et par gange mens oksemørbraden bliver stegt. Stegetiden i ovnen afhænger af, hvor rød man ønsker sin mørbrad.
  5. Tag kødet ud af din ovn og lad det hvile under alufolie ca. 15 min. før den færdige mørbrad skæres i skiver og serveres som gæstemad.

    Puré:
  6. Kog kartoflerne godt møre uden salt og purer dem.
  7. Pisk det smeltede smør i og bland knust, hakket el. let stegte, tynde flager af hvidløg i alt efter smag.
  8. Juster med peber og salt. 

    Ratatouille:
  9. Rens grønsagerne og skær dem i grove terninger.
  10. Svits først løgene i olie, til de er klare, og tilsæt resten af grønsagerne, tørrede urter, peber og salt.
  11. Lad retten simre under låg ca. 15 min.
  12. Tilsæt undervejs lidt grønsagsjuice el. tomatpuré, hvis retten virker for tør. 

    Servering af din gæstemad med oksemørbrad og tilbehør:
    Anret din gæstemad portionsvis på varme tallerkner med ratatouille i midten, skiver af oksemørbrad ovenpå og kartoffelpuré ved siden af. Dryp pestosauce rundt om.