Det viser sig at de danske forbrugere der normalt køber økologisk kylling, vil begynde at købe vældfærdskyllinger hvis der blev produceret en vældfærdskylling imellem konventionelle kyllinger og økologiske kyllinger. Det vigtigste for forbrugerne er nemlig, at kyllingerne har udenomsplads, men problemet er, at hvis en kylling får det bedre, så er der en anden som får det meget værre.

De danske forbrugere er begyndt at tænke meget over de produkter de køber, hvor deres mad kommer fra og hvilken slags industri de støtter når de handler ind. Især dyrevelfærden er en vigtig detalje for de danske forbrugere, og nu ser det ud til at nogle danske majskyllinger får mere udenomsplads for at hive flere forbrugere til sig. MajsPlus-kyllingerne er konventionelle kyllinger som nu er lovet mere plads, men Dyrenes Beskyttelse er i tvivl om de kan godkende produktet alligevel.

‘Du får stadig den lækre fyldige og saftige smag af dansk majskylling, samtidig med at vi har forbedret dyrevelfærden for kyllingerne. MajsPlus-kyllinger har nemlig 20% mere plads at boltre sig på hos de danske landmænd, de får hø og halm som aktivering i staldene, og så må transporttiden til slagteriet ikke overstige 1½ time.’

Det er således at HKScan markedsfører sine nye kyllinger MajsPlus. Det er virksomhedens bud på en velfærdskylling som Fødevarestyrelsen har været med til at skabe igennem et projekt der hedder ‘Velfærdskyllinger der er til at betale’. Her ser eksperter på to forskellige idéer på hvad en velfærdskylling er. Idéer hvor kyllingerne skal have det bedre end konventionelle kyllinger, men billigere end økologiske kyllinger.

Chefkonsulenten i Dyrenes Beskyttelse Pernille Fraas Johnsen er dog endnu ikke klar til at godkende arbejdet, især ikke de billigste kyllingeprodukter, som stadig vil blive sprøjtet og dermed vokse for hurtigt og få problemer med at gå naturligt.

‘Den billigste af de to varianter, kan vi ikke godkende som en velfærdskylling. Den dyreste, kan vi muligvis godkende, da produktionen er baseret på en kylling, der vokser langsomt, og som har adgang til et udeareal. Racen Ross 308, der bruges i dag i (næsten) alle konventionelle kyllingeproduktioner, vokser så hurtigt, at de hurtigt får problemer med at gå naturligt, og det er skadeligt for kyllingernes velfærd. Vi kan derfor per definition ikke godkende produktioner, der er baseret på denne race,’ forklarer hun.

MajsPlus fra HKScan lever ikke op til målene i projektet, og alle kyllingekødet er alle af racen Ross 308.

Økologien smuldrer

Sidste år lavede Coop en spørgerunde hos forbrugerne, for at se hvad de vægtede højst inden for dyrevelfærd. Det viste sig, at det aller vigtigste er plads til dyrerne, så de kan bevæge sig frit omkring og udfolde sig naturligt. Andenpladsen gik til lav medicinforbrug og lav dødelighed under opvæksten fik en sidsteplads.

Coop spurgte derudover også om hvad forbrugerne vælger i dag når de er ude og handle. Om de vælger konventionelt kød frem for økologisk, eller omvendt. Derudover spurgte Coop også om et nyt velfærds-kødprodukt imellem de to industrier og imellem de to økonomier, ville få forbrugerne til at handle anderledes.

Forbrugerne svarede at i dag vælger 17 procent økologisk kyllingebryst, men hvis der var mulighed for at vælge et mellemprodukt, så ville hele 16 ud af de 17 procent vælge velfærdsproduktet frem for det økologiske produkt. Altså ville kun 1 procent stadig blive ved med at købe økologi. Men undersøgelsen viste også, at konventionelle købere også ville ty til mellemproduktet, så der ville også blive solgt færre konventionelle kyllinger.

Pernille Fraas Johnsen er bekymret for om de nye kyllingeprodukter vil feje den virkelige velfærd væk fra kyllingerne.

‘ I dag er det kun økologiske kyllinger, der er godkendt af Dyrenes Beskyttelse. Og vi er bekymrede for, at nye såkaldte velfærdsprodukter vil kannibalisere dét, der giver virkelig god dyrevelfærd,’ siger Pernille Fraas Johnsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Kilde:

http://www.okologi.dk/nyheder-fra-oekologi-og-erhverv/2014/okt/44-14-velfaerdsprodukter.aspx