Med landbrugspakken som for nyligt blev vedtaget af regeringen, får landmænd lov til at gøde op til 20 procent mere. Det kan forværre vandkvaliteten og være sundhedsskadeligt for en del af danskerne.

Det er især landejendomme med private boringer, som er udsatte. Da private boringerne normalt ikke er ret dybe, er de mere følsomme over for giftstoffer end vandboringer fra almindelige vandværker.

En undersøgelse fra 2014 viste for meget nitrat i drikkevandet fra cirka 17 procent af landets private boringer. I yderligere 20 procent af de private boringer blev der påvist et indhold af nitrat, der nærmede sig grænseværdien. Disse boringer vil højst sandsynligt nå over grænseværdien, hvis det bliver tilladt at gøde mere.

Nitratforureningen opstår fordi gødningen ikke bliver fuldt udnyttet af afgrøderne. Cirka 60 procent af det samlede forbrug af kvælstof i landbruget ender i miljøet, hvorefter det med regnvandet vaskes ud til vandløb, søer og fjorde, eller siver ned igennem jorden til vores grundvand.

I Aalborg Kommune er der steder, hvor grundvandet er så dårligt beskyttet, at man vil være nødt til at betale landmændene for ikke at benytte sig af retten til at gøde mere. Beregningerne viser, at dette vil koste vandforbrugerne over syv millioner kroner. Aarhus Kommune har lavet en lignende beregning, som viser at kommunens vandforbrugere i værste fald kan ende med at skulle betale 90 millioner kroner for at beskytte drikkevandet mod en øget nitratforurening. En nitratforurening som altså er en følge af landbrugspakken.

De Konservative har opstillet krav til en naturpakke, som vil reducere kvælstofforureningen tilstrækkeligt, de steder hvor der er behov for det. Imidlertid mener Landbrug og Fødevarer ikke, at landbrugspakken vil påvirke nitratindholdet i de private boringer.

– Vores vurdering er, at landbrugspakkens effekt på grundvandet er meget svær at få øje på, fortæller Flemming Nør Pedersen som er direktør i Landbrug og Fødevarer.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: http://www.dr.dk/nyheder/indland/mere-nitrat-kan-true-tusindvis-af-private-vandboringer