Hvis du nogensinde har spist en moden frisk figen, ved du at de smager som en himmelsk blanding af honning og milde bær med en marmeladeagtig tekstur. Men de er mere end bare lækre – de er også meget nærende.

Figner modner ikke ordentligt efter plukning og bør derfor først plukkes når de er modne. Når de er plukket, har de en kort holdbarhed på 8-10 dage. Friske figner er let fordærvelige og skal helst anvendes med det samme.

August er figen sæson, og der findes over 200 figensorter. Vælg figner som er fyldige og giver efter ved et let tryk og undgå dem som er hårde og har ødelagt skind. Når den er moden er den blød og mørkegrøn eller blå violet.

Her er 4 sundhedsmæssige fordele ved figener:

1. De har et højt fiberindhold

Spiser du 100 gram figen, har du allerede fået 10 procent af dit anbefalede daglige indtag af fibre. 100 gram figen indeholder nemlig omkring 2,9 gram fibre, og ifølge de officielle anbefalinger skal vi have mellem 25 og 35 gram fibre om dagen.

Fiber kan hjælpe med fordøjelsessystemet ved at blødgøre afføring, gøre tarmrørene mere regelmæssige og forhindre forstoppelse. Det hjælper også med at holde kolesterolet nede, fordi fiberen binder kolesterol sammen og sender det ud af kroppen.

2. De er en god kilde til mineralet kalium

Kalium er et mineral, der er vigtigt for hjertesundhed og styring af blodtrykket. Et stor figen har omkring 149 mg kalium, og 2-3 figner indeholder cirka 10 procent af dit daglige behov.

3. De er en god kilde til A vitamin 

2-3 friske figner indeholder omkring 9 til 12 procent af dit daglige behov for A vitamin. Din krop bruger A vitamin på mange måder:

  • Til at skabe nye røde og hvide blodlegemer, som er vigtige for immunitet
  • For at holde dit syn sundt
  • Holder dit hjerte, lunger og andre organer sunde
  • Hjælper med reproduktiv sundhed

Figner mister de fleste af deres vitamin A, når de tørres, så brug friske figner, hvis du leder efter dette næringsstof i særdeleshed.

4. De er rig på magnesium.

Figner er en god kilde til magnesium, og fordelene forbliver, selv efter at figen er tørret. 2-3 figner indeholder omkring 8 til 10 procent af dit daglige behov for magnesium afhængigt af dit køn og alder. Magnesium er et næringsstof, der er vigtigt for mange ting:

  • Muskel og nervefunktion
  • Knoglesundhed
  • Opbygning af proteiner
  • Vedligeholdelse af blodsukker og blodtryksniveauer

Du kan starte med at lave nogle lækre opskrifter med figner eller blot spise dem som de er.

Her et lidt forslag på opskrifter:

Figner, parma og mozzarella

Julesalat med figner

Kokos & figen kage

Forfatter: Redaktionen på ecolove