Undgå insekter i din mad fordi de indeholder kitin, som ikke kan forarbejdes af vores tarme. Der er nok en årsag til det menneskelige instinkt væmmes ved tanken om indtagelsen af insekter.

Kitin er det typiske grundmateriale i cellevæggene hos svampe, samt hovedbestanddel af leddyrs ydre skelet blandt andet hos insekter. Insekter indeholder også metamorfe steroider, især ecdisteron.

Kitin et velsmagende polysaccharid for kræft celler, parasitter, svampe og alt andet, der forårsager sygdom.

Siden 2021 har EU tilladt tilsætning af insekter i vores fødevare og fødevareindustrien øger støt mængden af insekter i vores fødevare. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsagentur hævder at insekter er rige på protein.

Et hold af  forskere fra det veterinærmedicinske fakultet ved universitetet i León (ULE), undersøgte allerede i maj 2022 sundhedsrisikoen ved insektfødevarer.

Undersøgelsen fandt at “anti-nutritive og giftige stoffer som f.eks. chitin, det vigtigste materiale, der udgør exoskelettet hos leddyr og dermed er insekter er skadelige for mennesker.

Et andet eksempel er tanniner, som danner uopløselige komplekser med proteiner og reducerer deres biotilgængelighed. Også fytater og oxalater, nedsætter optagelsen af mineraler som calcium, zink, mangan, jern og magnesium.

Desuden forstyrrer saponiner fordøjelsen af proteiner, reducerer absorptionen af vitaminer, mineraler og er forbundet med lavt blodsukker .

Alkaloider, der findes i mange leddyr, er “giftige for forbrugerne over en vis dosis”, og ligeledes er kryptotoksiske insekter risikable, “deres indtagelse bør undgås, da de indeholder steroidhormoner som f.eks. testosteron, der findes i nogle biller.

Fortsat indtagelse af disse insekter kan føre til væksthæmning, manglende frugtbarhed, maskulinisering hos kvinder, ødemer, gulsot og leverkræft,  advarer undersøgelsen.

Andre stoffer, der er fundet i kryptotoksiske insekter, omfatter cyanogene glykosider (som findes i nogle larver), der hæmmer visse vitale enzymer, mens toluen, et giftstof, der angriber hjerne, lever og nyrer, er fundet i cerambycider af slægten Syllitus, samt nekrotoksiske alkaloider i nogle myrearter.

Desuden er der en anden risiko for alvorlige allergiske reaktioner forbundet med at spise insekter – mange leddyr indeholder tropomyosin, argininkinase, glyceraldehyd-3-fosfathydrogenase eller hæmocyanin.

Vær obs på, at varedeklarationen med insekterne og melormene står med latinske betegnelser.
Græshopper kan indeholde parasitter, som er under mistanke til udvikling af kræft.
Insekter /melorme vil indgå i fødevarer som:
– flerkornsbrød
– flerkornsruller
– kiks og brødstænger
– kornbarer
– tørre forblandinger til bagværk
– cookies
– tørre fyldte og ufyldte pastaprodukter
– saucer
– forarbejdede kartoffelprodukter
– retter baseret på bælgfrugter og grøntsager
– pizza
– almindelige pasta- og vallepulverprodukter
– kødanaloger (vegetariske/veganske kødalternativer)
– supper og suppekoncentrater, suppepulver
– majsmel-baserede snacks
– øllignende drikkevarer
– chokoladeprodukter, nødder og oliefrø
– snacks (undtagen chips) og kød tilberedninger
KILDER:
  1. ULE-forskere peger på, at forbruget af insekter kan udgøre visse risici – https://www.unileon.es/noticias-de-investigacion/investigadores-de-la-ule-indican-que-el-consumo-de-insectos-puede
  2. EU’s egen offentliggørelse af tilladelsen: https://food.ec.europa.eu/…/approval-insect-novel-food_en 
  3. E.U. Allows House Crickets in Food Products: https://www.oliveoiltimes.com/…/e-u-allows-house…/115821
  4. Borgerforslag (2023) mod insekter i vores fødevare – masere af info https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-13869