Peberkagehus
Traditionen tro i vores lille hjem, og til stor glæde for de mindste i familien er der intet så hyggeligt som at starte julemåneden med at bage et eventyrligt peberkagehus, der både dufter og ser hyggeligt ud.
Her lidt tips:
Tålmodighed og præcision

Faktisk er det ikke så svært at lave sit eget peberkagehus, det kræver bare, at du tager dig tid til at få lavet dejen og få udstukket alle husets dele. Og her er tålmodighed og præcision en dyd, da alle sider skal være lige lange for at få det bedste og mest holdbare peberkagehus. Skabeloner kan findes på nettet lige til at printe ud, eller du kan tegne dine egne skabeloner.
Tips til bagning af peberkagehuset
Lad alle peberkagehusets dele køle helt af, og vent gerne et par dage inden du begynder at pynte og samle, så kagedelene er helt tørre.

Det er sjovt at pynte et peberkagehus og kun fantasien sætter grænser.
Tips til pyntning

  • Det kan være nemmere at dekorere huset, før du samler det, det giver bedre overblik og arbejdsplads, når fladerne ligger ned.
  • Den mest holdbare glasur er den, du laver af pasteuriserede æggehvider, flormelis og et stænk af eddike – put eventuelt lidt farvestof i for at skabe endnu mere liv i din pynt.
  • I stedet for at bruge den hvide glasur til at lime huset sammen med, kan du lave spiseligt lim i form af karamel, du laver af smeltet sukker, til at klistre alle væggene sammen med

Peberkagehus

  1 peberkagehus

 40 minutter & 3 timer trækketid

Ingredienser

Peberkagedej:

  • 125 g smør
  • 200 g mørk sirup
  • 150 g brun farin
  • 1/2 citron, skallen
  • 1/2 tsk stødt sort peber
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt nelliker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk lakridspulver
  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk natron
  • 1 æg, str. M/L
  • 500 g hvedemel
  • lidt salt

Øvrige ingredienser:

  • 100 g sukker
  • 200 g flormelis
  • 1,5-2 past. æggehvider
  • sukkerkrymmel
  • sukkerperle
  • andet julet sukker pynt/slik

Fremgangsmåde

  1. Smør, sirup, brun farin og citronskal kommes i en gryde og bringes i kog.
  2. Tag gryden af varmen og tilsæt krydderier og natron, og lad massen køle lidt ned. Sigt melet i en røreskål og kom den lune smørblanding op i, og rør rundt.
  3. Tilsæt æggene og rør dejen glat og homogen.
  4. Stil peberkagedejen på køl i min. 3 timer, men dejen kan også lægge på køl i flere dage.
  5. Udrul dejen på et let drysset melbord og udstik/skær dit ønskede peberkagehus.
  6. Bag delene til huset ved 180 grader varmluft i 5-10 min.
  7. Smelt sukkeret på en pande ved middel varme til en gylden karamel, og brug karamellen til at samle huset med.
  8. Rør flormelis og æggehvider sammen, som du kan dekorere huset med.
  9. Dekorere huset som du ønsker eller kan huske fra din barndom..
JULESMÅKAGER & JULEBAG