Det er blevet offentliggjort at der er fundet flere campylobacterbakterier i økologiske kyllinger, end i de konventionelle kyllinger. Det skyldes at de økologiske kyllinger går rundt i det frie, hvor de naturligt er i kontakt med bakterier. Men nu oplyser Økologisk Landsforening, at man kan bekæmpe bakterien med en god køkkenhygiejne.

Målinger fra DTU Fødevareinstituttet har offentliggjort at der i 2013 var 90,3 procent økologiske kyllinger smittet med camylobacterbakterier, hvorimod kun 28,2 procent af de konventionelle kyllinger var smittet. Det skyldes at de økologiske kyllinger bevæger sig ude i det frie, hvor bakterierne lever. Derfor kan man ikke adskille dyrevelfærd og bakterien fra hinaden. Man er i øjeblikket i fuld gang med at arbejde på en løsning, der kan fjerne bakterien på slagterierne. Økologisk Landsforening oplyser, at en god køkkenhygiejne og gennemstegt kyllingekød vil slå bakterien ihjel.

‘Uanset hvilken kylling eller andet fjerkræ man vælger, så skal man altid holde god køkkenhygiejne og gennemstege kødet. Når man gør det, er campylobacter ikke noget problem, men derfor arbejder vi alligevel på at reducere forekomsten. I øjeblikket ser vi frem til resultaterne af forsøg med et danskudviklet system, som ved en kombination af damp og ultralyd kan slå bakterier ihjel på slagteriet,’ siger Sybille Kyed, fagpolitisk chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

Derudover skriver Økologisk Landsforening at bakterien ikke findes i frosne kyllinger, fordi bakterien dør af at blive frosset med, hvilket man kan læse mere om på iloveøko.dk.

Økologisk Landsforening og DTU samarbejder i bekæmpelse af bakterien

I øjeblikket arbejder Økologisk Landsforening og DTU sammen i et projekt, der skal bevise hvordan de økologiske kyllinger bliver smittet af bakterien, når de går ude i det frie, så man på den måde kan holde bedre øje med bakterien og mindske smittefaren. Kyllingerne skal nemlig blive ved med at kunne gå ude i det frie, selvom det er der de bliver smittet. Det at de kan gå frit rundt, er nemlig lig med en af de vigtigste dyrerettigheder inden for økologien.

‘Økologiske kyllinger er mere udsatte for campylobacter i og med, at de har adgang til naturen: En høj dyrevelfærd, som økologer, forbrugerne og ikke mindst dyrene prioriterer højt. Vi vil gerne reducere risikoen for at dyrene får campylobacter, og DTU Fødevareinstituttet har sammen med Økologisk Landsforening skrevet et projekt, hvor vi skal indsamle viden om, hvordan og hvornår de får campylobacter. Før vi ved det, er det svært at sige hvordan og hvor meget, vi kan reducere forekomsten hos de levende dyr,’ siger Sybille Kyed.

Hvordan kan forbrugerne minimere risikoen?

Det er altid vigtigt at have en god køkkenhygiejne – specielt når der står kylling på menuen. I den sammenhæng spiller det ingen rolle om fjerkræet er af økologisk besætning eller ej.

  • Råt kød og grøntsager må ikke blandes
  • Brug et sæt kniv og skærebræt til grøntsager og et andet sæt til kyllinger. På den måde undgår du at dine grøntsager bliver smittet med bakterien via kødsaften.
  • Kødet skal altid gennemsteges, det må ikke være lyserødt i midten og skal være over 75 grader. Hver opmærksom ved ben og knogler.
  • Resterne skal sættes hurtigt på køl for at bakterierne ikke ophober sig endnu en gang.

Det siger Fødevarestyrelsen om camylobacter:

  • Campylobacter er en fødevarebakterie, som kan være i fx kød fra fjerkræ, svinekød, forurenet drikkevand og upasteuriseret mælk. Når der kan være campylobacter i fødevarer, skyldes det, at bakterien er udbredt i naturen og er almindelig i tarmen hos mange dyr.
  • Hvis man er syg af campylobacter, kan man få mavepine og diarré. Andre sygdomssymptomer er kvalme og sommetider feber. Du kan få symptomerne 2-10 dage efter, du har spist mad med bakterien. Hvis du bliver syg af campylobacter, bliver du for det meste rask igen efter få dage uden lægehjælp.
  • Hvis sygdommen bliver alvorlig eller varer længe, skal du til lægen.

 Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: http://www.okologi.dk/aktuelt/nyheder/2014/nov/bakterier-foelger-med-et-naturligt-liv.aspx