Granatæbler og andet madaffald bruges til at skabe bioplast til bæredygtige autodele herunder antibakterielle dørgreb

Forskere fra fire EU-lande har udviklet en metode til at omdanne landbrugsaffald til bildele. Processen kan hjælpe med at reducere affald og gøre bilproduktionen mere miljømæssig bæredygtig.

Forskerne, der arbejder under det EU-finansierede Barbara-projekt, har skabt bæredygtig bioplast fra madaffald. For eksempel har olier der stammer fra citroner antibakterielle egenskaber, og kan bruges til at fremstille antibakterielle dørgreb.

Processen involverer brug af affald fra forskellige kilder. Forskerne bruger først affald fra majsindustrien til at skabe kemisk konstrueret stivelse. Tilsætningsstoffer til madaffald, som citronolie eller knuste mandelskaller, tilsættes derefter for at skabe bioplasten. Dette kan bruges som blæk til 3D-print miljøvenlige alternativer til traditionelle bildele og byggematerialer.

Nogle tests er allerede gennemført med succes, og Fiat har logget på for at validere de færdige produkter. Barbara-projektet startede i 2017 og forventes afsluttet i april 2020.

Den Europæiske Union anslår at der hvert år produceres 110 millioner tons animalsk, og vegetabilsk affald i Unionen. Bioplastprojekter som Barbara har potentialet til at bruge affaldet effektivt og sikkert, og store producenter som Ford undersøger allerede bioplastiske alternativer.

De fire EU lande er; Tyskland, Sverige Spanien og Italien.

Kilde: www.barbaraproject.eu

Forfatter: Redaktionen på ecolove