Gryderet med stegt blomkål, aubergine & kikærter (Vegan)

Skøn vegansk ret med en masse nærende grøntsager. De 3 fade i opskriften kan med fordel bages på samme tid. Og fladbrød kan købes færdige, men de er utrolig nemme selv at lave og kan fryses til senere brug, så har man dem til denne ret bla.

Kikærter har et lavt kolesteroltal, hvilket betyder at der findes flere opløselige fibre i ærterne. Ved at spise mad med et lavere kolesteroltal mindsker man risikoen for hjerteproblemer.

Blomkål er en næringsrig grøntsag, der er fremragende til at støtte et stærkt immunsystem og et optimalt helbred. Blomkål er utroligt høj på vitaminerne C, K og B-kompleks og mineraler som bor, calcium, molybdæn og tryptophan.

Aubergine er rig på antioxidanter, og fibre, og kaloriefattig. Skallens nuancer af lilla-bordeaux er hele forklaringen på, at aubergine er så sundt og fyldt med antioxidanter. Den vigtigste af dem – nasunin – beskytter nemlig fedtmolekylerne i kroppens celler. Lige præcis den funktion er ufatteligt vigtig, når det handler om at holde cellerne friske og spændstige – herunder dine hjerneceller(!) – idet cellemembranen består af fedt. Nanusin beskytter dermed indirekte dine kognitive evner, og fungerer generelt som beskytter af alle kroppens celler.

Gryderet med stegt blomkål, aubergine & kikærter (Vegan)

 4 personer

 Forb. tid:  20 minutter & Tilb. tid: 1 1/2 time

Ingredienser

Grøntsagerne:

  • 1 blomkål, opdelt i buketter & stilken i 1 cm skiver
  • 1 stor aubergine, 1 cm skiver
  • 2 spsk neutral kokosolie
  • havsalt & friskkværnet peber
  • 1 tsk hvidløgspulver

Gryderetten:

  • 5 røde peberfrugter – skiver
  • 2 spsk olivenolie
  • havsalt & friskkværnet peber
  • 2 løg, groft hakket
  • 2 spsk olivenolie
  • 4 hvidløgsfed, skiver
  • 1 spsk kumminfrø
  • 1 spsk røget paprika
  • 1/2 tsk chiliflager
  • 1/2 tsk kanel
  • 500 g cherrytomater, kvarte
  • 240 g kikærter, drænet og skyllet
  • 100 ml vand

Fladbrød:

  • 200 g speltmel
  • 1 tsk bagepulver
  • knivs havsalt
  • 75 ml vand
  • 100 g kokosyoghurt eller anden plantebaseret yoghurt

Fremgangsmåde

Grøntsagerne:

  • Forvarm ovnen til 180c.
  • Læg blomkålene i et ovnfast fad med 1 spsk olie, salt og hvidløgspulver, og bag dem 20 minutter. Vend dem og giv dem yderligere 20 min. Sæt til side.
  • I et andet ovnfast fad tilsættes aubergine skiverne med 1 spsk olie, salt og hvidløgspulver. Bag dem i ovnen 30 minutter. Sæt til side.

Gryderetten:

  • Tag et ovnfast fad og bag peberfrugterne ca. 30 minutter, eller indtil de er bløde og lidt forkullet.
  • I mellemtiden steg løg i en mellemstor pande, indtil de er blød og let brunende. Tilsæt nu hvidløg og steg i yderligere et minut.
  • Tilsæt krydderierne, og omrør for at kombinere. Du kan nu tilføje de hakkede tomater.
  • Kog tomaterne i 20 minutter på lav til medium varme, tilsæt derefter kikærterne.
  • Når peberfrugterne er bagt, tilsættes de til gryderetten med vandet, og lad det simre på lav varme i 5 minutter.

Fladbrød:

  1. Tilsæt mel, bagepulver og salt i en stor skål. Rør for at kombinere.
  2. Tilsæt nu de våde ingredienser, bland for at kombinere og overfør derefter til køkkenbordet med lidt mel.
  3. Ælt et par minutter, indtil du får en grov, men smidig dej.
  4. Opvarm en grillpande til medium varme.
  5. Opdel dejen i fire, rul derefter det første fladbrød ud.
  6. Bag dem på begge sider på panden.