brunede kartofler

Brunede kartofler er en klassiker på julebordet. De kan evt laves dagen inden sammen med risengrøden, så er der det mindre at lave juleaften. Brun sukkeret i en pande, og tilsæt smør og lidt vand, og kog det op til en nogenlunde homogen ‘sovs’. Sigt denne sovs for at tage krystalliseret sukker væk. Kog det ind til en tyk sej sovs, så har du en karamel klar til juleaften. Juleaften steger du de kogte, nedkølede og pillede kartofler i lidt fedt, så de får lidt farve. Så hælder du karamellen over, og koger den ind, så du karamelglaserer kartoflerne.

Brunede kartofler

 6 personer

  30 minutter

Ingredienser

  • 1 kg kartofler gerne æggeblomme- eller aspargeskartofler
  • 6 spsk sukker
  • 1 dl vand
  • 25 g smør

Fremgangsmåde

  1. Kog kartoflerne ( gerne dagen før )til de lige er møre, og skyl dem i koldt vand og pil dem.
  2. Smelt sukkeret på en god solid pande ved jævn varme, til sukkeret bliver til en mørkebrun karamel og der ingen klumper er tilbage. Pas på, karamellen ikke branker, og bliver for mørk da du ellers må du starte forfra.
  3. Tilsæt forsigtigt 1 dl vand, så det ikke sprøjter, og lad det karamelliserede sukker blive opløst.
  4. Kom kartoflerne på panden, og lad dem simre i karamellen, indtil de er smurt ind i fed karamel.
  5. Tilsæt som det sidste smørret, og lad det stege med i 3 minutter.
  6. Ønsker du en ekstra tyk karamelisering på kartoflerne, lader du dem stege forsigtig videre indtil det ønskede resultat er opnået.