Hamp udleder markant mindre CO2, hvis man kigger på råvare- og forarbejdningsfasen af hampefibrene, men mode og tekstilbranchen har været tilbageholdende med at bruge det indtil nu

Levi Strauss & Co. har arbejdet hårdt de seneste år for at genvinde sin position som et fremtidsrettet, bæredygtigt denimfirma. De har udført et beundringsværdigt arbejde, ved at indføre en vandbesparende efterbehandlingsproces, der tilbyder genbrugstjenester til gamle tøj i alle amerikanske butikker, De har lanceret en linje af jeans lavet af gamle fiskenet og opfordret kunderne til at vaske deres jeans mindre (eller aldrig).

Nu har Levis netop annonceret en ny kollektion lavet af en blanding af bomuldshamp. Levi’s® Wellthread ™ x Outerknown-kollektionen blev lanceret den 4. marts og er selskabets første gang til at bruge en speciel slags hamp, der er blevet “cottonized” for at det føles som bomuld.

Hamp er kendt for at være et langt mere bæredygtigt materiale end bomuld. Det er en tæt voksende plante, der udkonkurrerer ukrudt og derved reducerer behovet for pesticider. Det kræver halv så meget vand som bomuld for at vokse, og medtager man forarbejdningen, er forskellen fire gange. Planten returnerer også 60 procent af de næringsstoffer den tager fra jorden, tilbage til jorden.

Hamp kan dyrkes overalt i verden, og man kan producere råmaterialerne lokalt, og da det ikke er en særlig energiintensiv proces, kan den også afsluttes lokalt.

Den primære gevinst findes i at der ikke anvendes pesticider, fungicider, ukrudtsbekæmpelsesmidler og løvfældningsmidler samt en mindre affaldsgenerering og en smartere brug af landområder.

Den største udfordring er, at hampen føles forholdsvis stift; derfor, har det heller ikke været populært blandt tøjfabrikanter hidtil.

Levis vicepræsident for produktinnovation, Paul Dillinger, udtaler:“Dette er første gang, vi har været i stand til at tilbyde forbrugerne et bomuldsprodukt, der føles lige så fint, hvis ikke bedre end bomuld.”

I en pressemeddelelse forklare virksomheden yderligere; at virksomheden anvender en proces udviklet af fiberteknologer, der blødgør hampen, hvilket giver det et udseende, der næsten ikke kan skelnes fra bomuld.

Jeans og jakker i denne kollektion er lavet af en 70/30 procent blanding af bomuld og hamp, og hele hampen stammede fra en afgrøde, der udelukkende blev vandet ved hjælp af regnvand. Dyrkningen krævede ingen yderligere vanding og reducerede dermed det anvendte vand i dyrkning med 30 procent.

Derudover indeholder kollektionen T-shirts lavet af både recirkuleret denim og bomuldshamp blandingen, og et par badeshorts produceret fra 100 procent enkeltfiber nylon; hvilket betyder at det kan genbruges, da det ikke er nødvendigt at adskille fibrene.

Alle disse store initiativer, tyder på en modebranche der er ved at ændre sig og vil påtage sig et ansvar for de udbredte miljømæssige skader den påfører planeten og os mennesker på sigt.

Kilde: Levi Strauss & Co.

Forfatter: Redaktionen på ecolove