Undgå skrammel legetøj som går i stykker efter få ganges brug og invester i noget, der er godt for miljøet, og som dine børn vil elske i årevis

At vælge børns legetøj kan være en alvorlig hovedpine for miljøbevidste forældre. Vi køber økologisk, sorter vores affald og skyller vores genanvendelige vandflasker kun for at kigge fortvivlet rundt om i vores hjem, hvor synet af plastik og engangsartikler rammer os. Der er ingen tvivl om at vores børn elsker farverigt plastik legetøj; men bare rolig der er alternativer.

Nedenfor er et udvalg af legetøjs brands, der dækker en bred vifte af legetøjstyper, herunder fantasifulde spil, ansigtsmaling, kreative og lærerige brætspil. Nogle mennesker er mere hardcore end andre når det kommer til at definere miljøvenlighed; Vi har kigget efter produkter, der er fremstillet af bæredygtige og eller økologiske og ikke-toksiske materialer, og som er bygget til at holde – Intet, der ender på lossepladsen inden for få måneder, kan være til stor hjælp for planeten. Ikke alle har et ubegrænset budget til at bruge på legetøj, og mange af disse miljøversioner er utvivlsomt dyrere end deres mindre bæredygtige konkurrenter, men måske vil omkostningerne ved de mindre bæredygtige produkter ses andre steder i fremtiden.

Plan Toys:

Plantoys producerer lækkert kvalitetslegetøj i træ, som er lavet ud fra tanken om at vi skal passe på vores jord og udvikle bæredygtigt og miljøvenligt legetøj. De sidste 30 år, har Plantoys derfor arbejdet dedikeret på at udvikle naturlige produkter i træ fra gummitræet og arbejder i dag også ud fra en nul-affalds-politik, som har ført til det nyskabte materiale planwood. For at skåne miljøet og for ikke at udsætte vores børn for giftige stoffer, er alt legetøj fra Plantoys farvet med organiske farver fra planter.

Bigjigs Toys:

Bigjigs Toys er en familie virksomhed, der aldrig har glemt sine rødder. Deres mission er at levere kvalitet, sikre og billige produkter, som er ansvarligt produceret og som stimulerer børn gennem sjov, udforskning og læring. De mener at det bedste legetøj er drevet af kreativitet og fantasifuld leg og stræber efter at producere langtidsholdbart legetøj i høj kvalitet og som kan nydes i mange år fremover.
Bigjigs Toys Ltd blev etableret i 1985 af Peter og Liz Ireland, begge lærere i deres tidligere karrierer. De besluttede at udvikle en virksomhed, der ville gøre læring sjovt med brug af traditionelt trælegetøj.

Green Toys:

Green Toys produceres i Californien, og deres grundlæggende idé er, at verden ville være et bedre sted, hvis folk sagde “tak”, hvis mobiltelefonen fyldte lidt mindre i hverdagen og hvis al legetøj var sjovt, sikkert og i miljøvenlige materialer med en bæredygtig bagtanke.
Derfor er størstedelen af et Green Toys produkt lavet af de plast-mælkebeholdere, som man bruger i USA. De bliver taget fra i affaldssorteringen, renset og omdannet til rent nyt plast og derefter brugt som hovedingrediensen i Green Toys. Farverne bliver lavet med soja, og selv emballagen er genbrugsmateriale. Her er alt altså lavet af genbrugsplast og miljøvenlige materialer, og samtidig ganske fri for phtalater,  BPA, melamin, bly og lignende giftige stoffer, og alt er testet og godkendt i overensstemmelse med EN71, ISO 8124, ASTM F963, og dermed sikker for dit barn at lege med.

Petit Collage:

Petit Collage blev skabt af Lorena Siminovich, fra californien. Deres førte produkt var en håndlavet collage ved hjælp af genbrugsmaterialer. Dette produkt inspirerede ikke kun Deres firmanavn men Deres bæredygtighedsethos. Ti år senere vælger De stadig de materialer, De bruger omhyggeligt, fra genbrugspap til FSC-certificeret træ og sojabaseret blæk og samtidig undgår De plastik. Deres produkter er designet med tanke for børns sundhed og planeten. Petit Collage har endnu ikke en forhandler i Europa, men kan købes online.

Ailefo modellervoks:

I en lille fabrik på den smukke ø Bornholm, producerer Ailefo Europas første og eneste økologisk modellervoks. Det indeholder kvalitetscertificerede økologiske ingredienser. Det er den første og eneste økologiske modellervoks på det europæiske marked. Det indeholder ikke parfume eller parabener. Konserveringsmidlerne er alle milde, fødevarekvalitet og godkendt til brug i økologisk kosmetik.

Farverne er lavet ved hjælp af naturlige farvestoffer. Ingredienser omfatter; blågrønne alger, svampen Blakeslea Trispora, græs og andre grønne planter, røde frugter og grøntsager og brændt sukker. Specielt udvalgte organiske plantolier gør modelleringslæren ekstra blød, hvilket gør det lettere for selv de mindste hænder at spille og danne figurer. Under spil vil plantolierne beskytte hænderne mod tørhed.

Ailefos emballage er miljøvenlig, deres papirrør er lavet af 100 procent genbrugspapir, og etiketten påføres med vandbaseret lim. Deres bokse i papirrøret er lavet af PP plast, som er let at genbruge.

dantoy:

Den danske legetøjsproducent dantoy har netop lanceret en helt ny linje legetøj produceret af bioplast fremstillet af sukkerrør. BIO linjen produceres med det samme udstyr og på de samme anlæg som dantoys andre produkter. Den færdige bioplast, som dantoy anvender til den nye BIO linje, er minimum 90% biobaseret og 100% genanvendelig og er desuden godkendt til kontakt med fødevarer. Det nye legetøj lavet af bioplast er af den samme høje, solide kvalitet som det resterende sortiment.

Natural Earth Paint:

Leah begyndte at lave naturlig maling og eliminerede alle toksiner fra sit studie i 2009, umiddelbart efter at være blevet gravid med sin første søn Django. Natural Earth Paints, blev skabt et par år senere med kun to produkter: Børnenes Jordmaling Kit og Earth Oil Paint Kit og produktion fandt sted i et lille rum i deres hjem.

Lige fra starten ønskede hun at fokusere på miljøvenlige og fuldstændig ugiftige kunstforsyninger og meget høj kvalitet og arkivprodukter. Hun er forpligtet til en miljøvenlig forretningsmodel, som afspejles af deres prestigefyldte guldcertificering fra Grøn Amerika – den højeste ranking for en grøn virksomhed. De fortsætter med at bruge 100 procent genbrugspapir, biologisk nedbrydelige plastposer og genbrugsglasflasker.

Natural Earth Paint har endnu ikke en forhandler i Danmark, men kan købes online.

Alphabet Jigsaws:

Siden 1997 har Alphabet Jigsaws skabt originale håndlavede træ puslespil til børn i alle aldre. Alle Deres puslespil er skåret af bæredygtigt træ og malede med hånd i blændende farver ved hjælp af ikke-giftige akrylmalerier som små kunstværker! Deres træ puslespil er designet til at opmuntre fingerfærdighed og logik.

Alphabet Jigsaws har endnu ikke en forhandler i Danmark, men kan købes online.

Wild Thing Toys:

Alt Deres bløde legetøj og dukker er lavet af håndvævede bomuld og miljøvenlige og børnsikre farvestoffer. Alle produkter er også CE-testet til EN71 og er sikre for børn. Fyldning er lavet af højkvalitets hypoallergen polyester. Der er ingen plastik øjne, alt er lavet af stof og syet eller broderet på. Derfor kan du være sikker på at alt Deres legetøj ikke kun er nuttet, men lavet til den højeste sikkerhedsstandard. De er også fair trade-certificeret.

Wild Thing Toys har endnu ikke en forhandler i Danmark, men kan købes online.

Her på ecolove har vi lavet en shopping guide med butikker der sælger miljøvenligt og økologisk legetøj.

Forfatter: Redaktionen på ecolove