CHEM Trust en organisation som arbejder for at beskytte mennesker og dyr mod skadelige kemikalier, har netop offentliggjort en rapport der sætter fokus på kombinationseffekterne af en række kemiske stoffer, som mistænkes for at skade udviklingen af hjernen.

Det drejer sig om stoffer i fødevarer og produkter, som anvendes i hjemmet, på skoler og på kontorer. Påvirkningen – som vil kunne undgås – resulterer bl.a. i ADHD og lavere IQ.

Stoffer som bly og PCB som længe har været forbudt, forårsager store skader på hjernen, og nu er en række ”nye” kemiske stoffer årsag til en voksende bekymring, om det kan have samme virkning på hjernen. Der er særlig bekymring for børn, hvor hjernen er under udvikling.

Blandt disse stoffer er de såkaldte bromerede flammehæmmere (BFR), som er en gruppe stoffer, der bruges til at beskytte møbler, elektronik og byggematerialer mod brand. Det gælder også de per- og polyfluorerede stoffer (PFC), der bruges til slip-let overflader på køkkenredskaber eller på overtøj og emballage. De værste kemikalier i denne gruppe er allerede forbudt i EU, men tilsvarende nye kemikalier i denne gruppe er påvist i støv og i blodprøver, og er derfor nu under mistanke for lignende effekter.

Børn udsættes for en kombinerede effekt af mange forskellige kemiske stoffer

I rapporten kan man læse at lovgivningen ikke tager højde for den kombinerede effekt, som de mange forskellige kemiske stoffer har. Børn udsættes konstant for en grim cocktail af kemikalier i dagligdagen. Og selvom EU´s kemikaliereguleringen, regnes for den bedste globalt set, er der altså stadig et stort hul i lovgivningen.

CHEM Trust kommer med nogle konkrete bud i rapporten på hvordan, de hjerneskadende kemikalier kan håndteres politisk:

  • Hurtigere sagsbehandling for forbud mod mistænkt skadelige stoffer, bl.a. ved at behandle grupper af tilsvarende stoffer og ikke kun de enkeltstoffer, som vi ved mest om.
  • Sikre at sikkerhedstest af kemikalier inkluderer en evaluering af effekten på hjernens udvikling.
  • Øget opmærksomhed på behovet for skrappere regulering af kemikalier i kontakt med fødevarer, så som mad-emballage.

Rapporten giver også råd til forbrugerne om, hvordan man kan reducere udsættelsen for disse stoffer:

  • Spis økologiske fødevarer og undgå sprøjtegifte (pesticider).
  • Lad ikke børn lege med kassebonen, da de dermed kan udsættes for Bisphenol A.
  • Vælg miljømærkede produkter (Svanen eller Blomsten), når det er muligt.
  • Gør rent i dit hjem ofte, så opbygning af støv undgås. Støv virker som en svamp, der suger kemikalier til sig.

“Udviklingen af fremtidige generationers hjerner er truet. Vi har brug for, at EU’s beslutningstagere udfaser grupper af kemikalier, der er mistænkt for skadelige effekter, fremfor langsomt at begrænse brugen af et enkelt kemikalie ad gangen. Vi kan ikke fortsætte med at spille højt spil med vores børns helbred,” siger direktør i CHEMTrust, Dr. Michael Warhurst.

Fremtidens hjerner skal beskyttes

To anerkendte forskere på området, professor Phillippe Grandjean fra Syddansk Universitet og professor Barbara Demeneix fra forskningsenheden ved Det Naturhistoriske Museum i Paris, har kvalitetssikret rapporten.

“Vores eksponering af skadelige kemikalier har nået et hidtil uset højt niveau fra adskillige kilder. De er allestedsnærværende og er til stede fra forsterstadie og resten af livet.” udtaler Professor Demeneix.

“Den nuværende generation har ansvaret for at beskytte fremtidens hjerner.” ”Jeg vil insistere på at forsigtighedsprincippet skal anvendes for at beskytte den næste generations hjerner.” tilføjer Professor Grandjean.

Forfatter: Redaktionen på ecolove