Mange danske kvinder i alle aldre har taget yoga til sig! Nu viser en ny rapport, at størstedelen af de kvinder som dyrker yoga, er veluddannede.

I lille Danmark bliver der udført yoga-øvelser flere hundrede gange dagligt. Og det ser ud til, at den indiske aktivitet er kommet for at blive. De sidste atten år er antallet af danske yogaudøvere seksdoblet her i landet. Selvom træningsformen bliver mere populær, og mændene er begyndt at blive lidt mere interesseret i det, så er det stadig flest kvinder, som dyrker det. Det skriver DR.

En rapport fra VIFO (Videncenter For Folkeoplysning) viser, at halvfems procent af de danske yogatilhængere er kvinder.

Veluddannede kvinder udgør størstedelen

Rapporten viser, at især i hovedstaden er det tydeligt, at størstedelen af yogaudøverne er veluddannede kvinder. Og det ser ud til, at det ikke kun er i hovedstaden, at det er de veluddannede kvinder, som dyrker mest yoga.

’I Århusområdet er det i hvert fald det samme billede, der tegner sig. Det er typisk også i den veluddannede gruppe, at mange har mentalt stressende erhvervsjob og oplever, at yogaens ro og fordybelse giver en god balance i den hektiske hverdag,’ siger Marina Aagaard, som er master i fitness og træning, og motionsekspert for Lev Nu.

Opdeling af alder og center

Der er stor forskel på, hvor de danske kvinder vælger at dyrke yoga, selvom det ofte er de samme stillinger som bliver brugt i timerne.

Rapporten fra VIFO viser, at det især er de yngste yogaudøvere, som dyrker det i et fitness center, mens kvinder imellem tredive og femogfyrre ofte går fast til yoga i private yogastudier. De enkelte mænd, som udøver yoga, er normalt også at finde i de private studier.

De ældste i gruppen tyr til aftenskoler. De ældste yogaudøvere er ofte mest fokuseret på at få et bedre velvære igennem træningsformen, hvimod de yngre fokuserer mere på de fysiske fordele som yoga også giver.

Vestens yoga har fokus på kroppen

Yogaens hjemland er Indien, der dyrker man det som en del af landets religion, Hinduisme.

I Vesten er man blevet inspireret af stillingerne. Derfor er der her mere fokus på kroppen og på det fysiske, selvom den oprindelige træningsform har base på det spirituelle.

Det betyder, at den spirituelle yoga fra Indien bliver brugt her i Danmark, og i Vesten generelt, hvor der fokus på kroppen og det fysiske. Derfor, har den vestlige yoga ikke noget med hinduisme eller andre religioner at gøre.

Mænd burde også dyrke yoga

Nogle mænd har en idé om, at det kun er spirituelle kvinder som dyrker yoga, og derfor er de ikke friske på at prøve den indiske aktivitet. Motionsekspert Marina Aagaard mener, at de burde springe ud i det alligevel.

’Nu er det jo ikke sådan, at alle skal dyrke yoga for at have det godt. Men der er meget godt at hente i yoga for mange andre end lige veluddannede kvinder, så for deres egen skyld, skulle både mænd og lavere uddannede prøve det,’ siger Marina Aagaard.

Hun mener, at der i fremtiden vil være flere mænd, som får lyst til at prøve lykken med yoga.

’I USA er der en klar tendens til, at flere mænd begynder at tage yogaen til sig og har fået øjnene op for, at det ikke kun handler om afslapning og hyggelige pussenusse-øvelser. Yoga giver smidighed, styrke og vejrtrækningsøvelserne sænker blodtrykket. Og det har mænd lige så meget brug for som kvinder,’ siger Marina Aagaard.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: dr.dr