Måske har du allerede set dem i din helsekost eller hørt om dem andre steder. Det kan virke lidt mærkeligt at skulle vaske sit tøj med nødder, men om du døjer med allergi eller bare er nysgerrig, så er vaskenødder et forsøg værd.

Vaskenødder har været anvendt i Indien og Nepal længe, og må være et af de mest bæredygtige vaskemidler der findes. Egentlig er de ikke nødder, men frugter fra et sæbetræ af arten Sapindus Mukorossi. Kernerne bliver fjernet og tilbage er skallen, som bliver tørret inden videre brug.

Skallerne indeholder helt naturligt store mængder saponin, som er et vaskeaktivt stof. De skummer ikke, men vasker alligevel tøjet rent. Derudover er de kemikaliefri og milde mod huden og kan derfor trygt anvendes af allergikere. Skallerne kan endda bruges til vask af sarte tekstiler.

Vaskenødderne kommes i en lille bomuldspose og ind i bunden af vaskemaskinen. Hvis duft foretrækkes, kan der dryppes nogle dråber æterisk olie direkte på bomuldsposen (vaskenødder har neutral duft).

Til en tøjvask skal der typisk bruges 3-5 skaller, som kan genanvendes op til flere gange. Alt efter hvor meget der vaskes, vil der i en pose med 1 kg vaskenødder altså være nok til flere måneders tøjvask. Når skallerne ikke længere afgiver sæbe, kan de komposteres.

Det er også muligt at lave et afkog af vaskenødderne, som bl.a. kan anvendes som shampoo, opvaskemiddel og til gulvvask. Afkoget kan også sprøjtes på planter som en miljøvenlig afskrækker for skadedyr.

Se flere måder at anvende vaskenødder på her: http://www.sustainablebabysteps.com/soap-nuts.html

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: http://www.biosa.dk/Produkter/Krop%20og%20Helse/Biosa%20Vaskenoedder/Biosa%20Vaskenoedder%20oversigt.htm