Nutrition Tips, Nyheder om Økologi Bæredygtighed Klima og Miljø

Undgå nitrit i fødevarer

nitrit

Nitrit må bruges i kødprodukter som tilsætningsstof for at hæmme udviklingen af bakterien, der kan give pølseforgiftning. Men stoffet har den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet. Danmark har lavere grænseværdier for brugen af nitrit end i resten af EU.

I Danmark er der ekstra lave grænseværdier for indhold af nitrit. Der er ikke særlige anbefalinger for spædbørn.
Danmark har siden 1995 haft særregler for anvendelse af nitrit (E249 og E250) i kødprodukter ud fra hensyn til beskyttelse af folkesundheden. På trods af de lave grænseværdier, har Danmark været i stand til at bekæmpe pølseforgiftning.

Kødprodukter, der bliver solgt i Danmark, som er produceret i udlandet, skal også overholde de danske grænseværdier.
Sådan får du mindre nitrit i madpakken
  • vælg dansk, økologisk kødpålæg, hvis du vil undgå nitrit
  • skær ned på mængden af saltet- og forarbejdet kødpålæg (spegepølse, rullepølse, saltkød, skinke etc.), hvis det bliver til mange stykker
  • brug gerne kød fra aftensmaden dagen før i madpakken: frikadeller, hakkebøf, kyllingefileter, fisk, fiskefrikadeller, skiver af steg m.m.

Hvad er Nitrit

LÆS OGSÅ:  Tacos med pulled chicken

Fødevareindustrien anvender nitrit til konservering af bl.a. hamburgerryg, saltkød, pølser og andet kødpålæg. Nitrit forhindrer væksten af Clostridium botulinum, som danner toxinet, der giver botulisme (pølseforgiftning), og nitrit giver kødet en lyserød farve, der skjuler den grå tone, der opstår, når det iltes. I Danmark er der særlige regler for begrænsning af nitrit i fødevarer, regler som betyder, at fødevarer på det danske marked kun må have det nitritindhold, der er absolut nødvendigt af hensyn til konserveringen og dermed fødevaresikkerheden. Begrænsningen begrundes med, at nitrit omdannes til sundhedsskadelige nitrosaminer, der er vurderet at udgøre en væsentlig sundhedsrisiko.

LÆS OGSÅ:  8 madvarer der giver dig mere energi

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Fødevarestyrelsen

Forrige artikelNæste artikel

Skriv et svar