Hvis du gerne vil undgå at blive syg af en række livsfarlige bakterier, der er resistente over for antibiotika, så bør du følge et par enkelte gode råd. Spis økologisk dansk kød, gennemsteg dit kød, vask dine hænder ofte samt hold en god køkkenhygiejne.

Mange danskere bliver hvert år alvorligt syge af livsfarlige bakterier som er modstandsdygtige overfor antibiotika, dette medfører at flere hundrede dør af infektioner som for blot enkelte år tilbage kunne behandles. EU anslår at alene 25.000 mennesker dør om året af infektioner forårsager af livsfarlige resistente bakterier.

Grise er eksempelvis fyldt med bakterier som er modstandsdygtige over for en række forskellige antibiotika. En række af disse bakterier kan overføres til mennesker gennem kontakt, hvorfra de smitter videre ud i samfundet, hvis der ikke tages forholdsregler. Andre bakterier bliver overført ved indtagelse af inficeret kød.  Begge slags forårsager dog betændelse i f.eks. sår og neglerødder. Der er også en potentiel chance for livsfarlige infektioner som lungebetændelse, blodforgiftning, samt betændelse i hjerteklapperne.

God hygiejne er første skridt
Første skridt på vejen er god hygiejne. Ved at vaske hænderne grundigt efter toiletbesøg samt før du både laver og spiser mad undgår du nogle af de livsfarlige bakterier. Har man ikke adgang til vand og sæbe anbefales det at man bruger håndsprit. Skift karkluden hver dag samt viskestykker hver anden dag.

Brug flere forskellige skærebræt. Derved undgår du at snitte grøntsager og andet på det samme skærebræt hvor du lige har skåret kød. Vask alle skærebræt grundigt efter brug. Der er også vigtigt at holde knive og andre køkkenredskaber adskilte og derved undgå smittefare.

Spis økologisk dansk kød
Andet skridt på vejen er at tænke sig om når man handler ind til aftensmaden. Du har nemlig helt selv indflydelse på antallet af modstandsdygtige bakterier du vil udsættes for. Der er nemlig nøje sammenhæng mellem mængden af antibiotika et dyr har fået i levende live til hvor mange modstandsdygtige bakterier man efterfølgende kan finde i kødet.

Flere undersøgelser har vist at dansk kød generelt har et lavere antal resistente bakterier i kødet sammenligning med udenlandsk kød. I de undersøgelser man foretog tilbage i 2010 viste det sig at omkring 50% af udenlandsk kyllingekød var fyldt med resistente bakterier hvor dansk kyllingekød til sammenligning kun indeholde 8,6%.

Vælger man økologisk dansk kød er man endnu bedre stillet. Økologiske landmænd har nemlig regler for brug af antibiotika. En økologisk landmand må kun behandle sin gris én gang med antibiotika hvis den bliver syg. Ydermere må behandlingen kun finde sted hvis dyrlægen har diagnosticeret hvad grisen fejler under et besøg, så man sikkert ved, at sygdommen kan behandles med antibiotika. Skulle grisen gå hen og blive syg 2 eller flere gange i dens levetid hvorved behandling med antibiotika er nødvendigt, vil grisen blot blive solgt som konventionel slagtegris. Sandsynligheden for at dette ville ske er dog lille, økologiske grise har nemlig langt bedre leveforhold og mindre stress end konventionelle slagtegrise. Dette medfører at de økologiske grise generelt er mindre syge.

Husk at alt kød, herunder fjerkræ, hakket kød samt kød i tern og strimler skal gennemsteges.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk