Kokosolie er en af de få fødevarer, der kan klassificeres som et “superfood”. Den unikke kombination af fedtsyrer kan have positive virkninger på dit helbred. Dette omfatter tab af fedt, bedre hjernefunktion og forskellige andre imponerende fordele

Her er de 10 bedste sundhedsmæssige fordele ved kokosolie:

1 Kokosolie indeholder fedtsyrer med potentielle medicinske egenskaber

kokosnød

Kokosolie er højt i sunde, mættede fedtstoffer, der har flere forskellige virkninger end de fleste andre fedtstoffer i din kost.

Disse fedtstoffer kan øge fedtforbrændingen og give din krop og hjerne hurtig energi. De hæver også det gode HDL-kolesterol i dit blod, hvilket er forbundet med reduceret hjertesygdomsrisiko.

De fleste fedtstoffer i kosten hedder langkædede triglycerider, men fedtstoffer i kokosolie er kendt som mediumkæde triglycerider (MCT’er). Hvad dette betyder er, at fedtsyrerne er kortere end de fleste andre fedtstoffer (1).

Når du spiser disse typer af fedtstoffer, går de direkte til leveren, hvor de bruges som en hurtig energikilde eller omdannet til ketoner.

Ketoner kan have stærke fordele for hjernen og bliver undersøgt som behandling for epilepsi, Alzheimers og andre tilstande.

RESUMÉ:
Kokosolie er høj i fedt kaldet mediumkæde triglycerider, som metaboliseres anderledes end de fleste andre fedtstoffer. Disse specielle fedtstoffer er ansvarlige for mange sundhedsmæssige fordele ved kokosolie.

2. Populationer, der spiser meget kokosolie, er sunde

Kokosnød er en eksotisk spise i den vestlige verden, primært brugt af sundhedsbevidste mennesker.

Men i nogle dele af verden er kokos ( kokosolie) en diæt, som folk har trives med i mange generationer.

Det bedste eksempel på en sådan befolkning er Tokelauerne, som bor i det sydlige Stillehav.

De plejede at spise over 60 procent af deres kalorier fra kokosnødder. Da de blev undersøgt, viste De sig at have et fremragende heldbred med meget lave hjertesygdomme (2).

Et andet eksempel på en befolkning, der spiser meget kokos og som også har et fremragende heldbred er befolkningen på Kitavans (3).

RESUMÉ:
Flere befolkninger rundt om i verden har trives i flere generationer, med at spise massive mængder kokos.

3. Kokosolie kan øge fedtforbrændingen

Fedme er et af de største sundhedsmæssige problemer i verden.

Mens nogle mennesker tror, fedme kun er et spørgsmål om kalorier, mener andre, at kilderne til disse kalorier er vigtige også.

Det er en kendsgerning, at forskellige fødevarer påvirker vores kroppe og hormoner på forskellige måder. I denne henseende er en kalorie ikke blot en kalorie.

De mellemkædede triglycerider (MCT’er) i kokosolie kan øge antallet af kalorier, du brænder i forhold til samme mængde kalorier fra længerekædede fedtstoffer(4).

En undersøgelse viste, at 15-30 gram MCT’er per dag øgede et 24-timers energiforbrug med 5 procent, i alt ca. 120 kalorier per dag (5).

RESUMÉ:
De triglycerider med middelkæde (MCT) i kokosolie har vist sig at øge kalorierne i 24 timer med så meget som 5 procent.

4. Kokosolie kan dræbe skadelige mikroorganismer

Den vigtigste fedtsyre i kokosolie er 12-carbon-laurinsyre (C12), og udgør cirka 50 procent af fedtsyrerne i kokosolie.

Når laurinsyre fordøjes, danner det også et stof kaldet monolaurin.

Både laurinsyre og monolaurin kan dræbe skadelige patogener som bakterier, vira og svampe (6).

For eksempel har disse stoffer vist sig at hjælpe med at dræbe bakterierne Staphylococcus aureus (et meget farligt patogen) og gær Candida albicans, en fælles kilde til gærinfektioner hos mennesker (7, 8).

RESUMÉ:
Fedtsyrerne i kokosolie kan dræbe skadelige patogener, herunder bakterier, vira og svampe. Dette kan potentielt bidrage til at forebygge infektioner.

5. Kokosolie kan reducere din sult, der hjælper dig med at spise mindre

Et interessant træk ved fedtsyrerne i kokosolie er, at de kan reducere din sult.

Dette kan være relateret til måden, hvorpå fedtene metaboliseres, fordi ketoner kan have en appetitreducerende effekt (9).

I en undersøgelse blev forskellige mængder triglycerider med mellemlang og lang kæde givet til 6 raske mænd.

De mænd der spiste de fleste MCT’er, spiste 256 færre kalorier om dagen i gennemsnit (10).

I en anden undersøgelse hos 14 sunde mænd opdagede man, at de der spiste de fleste MCT’er ved morgenmaden, spiste færre kalorier til frokost (11).

Disse undersøgelser blev kun udført i korte perioder. Hvis denne effekt skulle fortsættes på lang sigt, kunne det medføre nedsat legemsvægt over en periode på flere år.

RESUMÉ:
Fedtsyrerne i kokosolie kan reducere appetitten betydeligt, hvilket kan føre til nedsat kropsvægt på lang sigt.

6. Fedtsyrerne i kokosnødder kan reducere anfald

En såkaldt ketogen (meget lav carb, meget høj fedt=LCHF) diæt undersøges for øjeblikket til behandling af forskellige lidelser.

Den mest kendte terapeutiske anvendelse af denne diæt er behandling af lægemiddelresistent epilepsi hos børn (12).

Denne kost indebærer at spise meget få kulhydrater og store mængder fedt, hvilket fører til stærkt øgede koncentrationer af ketoner i blodet.

Af en eller anden grund reducerer kosten dramatisk mængden af anfald hos epileptiske børn, selv dem, der ikke har haft succes med flere forskellige typer stoffer.

Fordi fedtsyrerne i kokosolie bliver sendt til leveren og omdannet til ketoner, bliver de ofte brugt hos epileptiske patienter til at inducere ketosis, samtidig med at der tillades lidt mere kulhydrater i kosten (13, 14).

RESUMÉ:
MCT’erne i kokosolie kan øge blodkoncentrationen af ketonlegemer, hvilket kan hjælpe med at reducere anfald hos epileptiske børn.

7. Kokosolie kan hæve det gode HDL kolesterol

Kokosolie indeholder naturlige mættede fedtstoffer, der øger det gode HDL-kolesterol i din krop. De kan også hjælpe med at gøre det dårlige LDL-kolesterol til en mindre skadelig form.

Ved at øge HDL mener mange eksperter, at kokosolie kan være god for hjertesundhed sammenlignet med mange andre fedtstoffer.

I en undersøgelse hos 40 kvinder reducerede kokosolie fuldstændig og LDL-kolesterol samtidig med at HDL steg i forhold til sojabønneolie (15).

En anden undersøgelse hos 116 patienter viste, at et diætprogram, der omfattede kokosolie, øgede niveauerne af det gode HDL-kolesterol (16).

RESUMÉ:
Et par undersøgelser har vist, at kokosolie kan øge blodniveauet af HDL-kolesterol, hvilket er forbundet med forbedret metabolisk sundhed og en lavere risiko for hjertesygdomme.

8. Kokosolie kan beskytte din hud-, hår- og tandpleje

kokosolie har mange anvendelser, der ikke har noget at gøre med at spise det.

Mange bruger det til kosmetiske formål og for at forbedre deres hud og hårs sundhed og udseende.

Undersøgelser af personer med tør hud viser, at kokosolie kan forbedre fugtindholdet i huden. Det kan også reducere symptomer på eksem (17, 18).

Kokosolie kan også være beskyttende mod hårskader, og en undersøgelse viser effektivitet som en svag solcreme, der blokere omkring 20 procent af solens ultraviolette stråler (19, 20)

Kan også bruges som mundskyl i en proces kaldet olie skyldning. Det er blevet brugt i tusindvis af år i Indien. Kan dræbe nogle af de skadelige bakterier i munden, forbedre tandhygiejne og reducere dårlig ånde (21, 22, 23).

RESUMÉ:
Kokosolie kan også anvendes topisk, med undersøgelser, der viser, at den er effektiv som fugtighedscreme, beskytter mod hår skader og forbedre tandhygiejne.

9. Fedtsyrer i kokosolie kan øge hjernens funktion hos Alzheimers patienter

Alzheimers sygdom er den mest almindelige årsag til demens i hele verden, og forekommer primært hos ældre.

Hos Alzheimers patienter synes der at være en reduceret evne til at bruge glukose til energi i visse dele af hjernen.

Forskere har spekuleret på, om ketoner kan give en alternativ energikilde for disse funktionsdygtige hjerneceller, og reducere symptomer på Alzheimers (24).

I en undersøgelse fra 2006 førte forbruget af triglycerider med mediumkæde til forbedring af hjernefunktionen hos patienter med mildere former for Alzheimers (25).

Men husk at forskningen stadig er på et tidligt stadie, og der er intet bevis for, at kokosolie i sig selv hjælper mod Alzheimers sygdom.

RESUMÉ:
Preliminære undersøgelser tyder på, at triglycerider med middelkæde kan øge blodniveauet af ketoner, og forsyne energi til hjerneceller hos Alzheimers patienter og lindre symptomer.

10. Kokosolie kan hjælpe dig med at tabe fedt, især det skadelige abdominal fedt

I betragtning af at kokosolie kan nedsætte appetitten og øge fedtforbrændingen, giver det også mening, at det kan hjælpe med at tabe sig.

Kokosolie ser ud til at være særligt effektiv til at reducere mavefedt, som ligger i bughulen og omkring organer (4).

Dette er den farligste fedt af alle, og er stærkt forbundet med mange kroniske vestlige sygdomme.

Taljeomkredsen måles let og er en stor markør for mængden af ​​fedt i bughulen.

I en undersøgelse af 40 kvinder med abdominal fedme, supplerede 30 ml (2 spiseskefulde) kokosolie per dag med en signifikant reduktion i både BMI og taljeomkreds over en periode på 12 uger (15).

En anden undersøgelse hos 20 overvægtige mænd noterede en reduktion i taljeomkredsen på 2,86 cm efter 4 uger, med 30 ml (2 spsk) kokosolie per dag (26).

Kokosolie er stadig høj i kalorier, så du bør ikke tilføje et ton af det til din kost. Men at erstatte nogle af dine andre madlavningsfedtstoffer med kokosolie kan have en lille vægttabs fordel.

For at få de imponerende sundhedsmæssige fordele, der er skitseret i artiklen, så husk at den rette kokosolie er uraffineret, økologisk jomfru kokosolie. Hvis du vil bruge den til stegning, kan du roligt bruge den raffinerede udgave. Raffineret kokosolie er damprenset, så kokossmagen og nogle af de gavnlige stoffer forsvinder – det er dog de samme stoffer, der forsvinder, når du varmer den op. Så slipper du også for, at alle retterne smager af kokos.