tomattærte

Denne skønne tærte er både glutenfri og vegansk.

Især tomaters indhold af lycopen, der er et carotenoid, som giver den røde farve, har vist sig, at have betydning for forebyggelse af mange sygdomme.

I modsætning til andre stoffer, øges mængden af lycopen, når tomater bliver forarbejdede. Faktisk er indholdet af lycopen fire gange højere i tomatpure end i friske tomater. Indholdet af stoffet i ketchup er også højere.

Tomattærte med en valnøddebund

 4 -6 personer

 1 time

Ingredienser

Bund:

  • 2 spsk stødt hørfrø
  • 4 spsk vand
  • 1/2 kop malet valnødder – brug en mini chopper / blender
  • 1 kop glutenfri havremel (eller mel efter eget valg)
  • 1/2 kop boghvede mel
  • 3/4 tsk havsalt
  • 1/2 tsk hvidløgspulver
  • 1 1/2 spsk olivenolie
  • 3 spsk mandelmælk

Fyld:

  • 1 kop cashewnødder (iblødsæt i mindst 1 time)
  • ¼ kop vand
  • 3 spsk næringsgær
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 tsk hvidløgspulver
  • 1 tsk Dijon sennep
  • 4 cherrytomater halveret
  • 1/2 glas kikærter, drænet og skyllet
  • 1 tsk havsalt

Topping:

  • Flerfarvet cherrytomater – halveret
  • Stænk af olivenolie
  • Drys af  havsalt
  • Frisk basilikum & oregano, hakket

Fremgangsmåde

Fyldet:

  1. Tilsæt alle ingredienserne til din foodprocessor og blitz indtil glat og cremet.

Bunden:

  1. Først skal du male valnødderne i en mini chopper eller blender og blitzing indtil det er malet til mel.
  2. Knus/stød hørfrørene i en morter, og tilsæt vand – sæt til side for at tykne.
  3. Smør et rundt tærte fad med olie.
  4. Tilsæt alle de tørre ingredienser til en stor skål og bland for at kombinere.
  5. Tilsæt derefter olie, mandelmælk og hørfrø. Bland godt igennem for at danne en dej.
  6. Overfør dejen til tærtefadet, fordel og brug fingrene til at presse bunden op ad siderne. Stik et par huller med en gaffel i bunden.
  7. Bages i 10 minutter. Fjern fra ovnen.
  8. Fordel fyldet, og tilføj derefter tomaterne. Tryk tomaterne lidt ned i fyldet.
  9. Stænk med lidt olivenolie og drys med havsalt.
  10. Bages videre i 25-30 minutter (indtil bunden er sprød og tomaterne er kogte og karamelliseret).
  11. Lad tærten afkøle, inden den fjernes fra fadet. Kan også serveres i dit tærtefad.
  12. Derefter drys frisk basilikum og oregano over.