Stop med at købe blåbær og brug denne metode i stedet -Blåbær er nemlig populære små fyre, og med god grund! De er superfood BOMBER, når det kommer til sundhedsmæssige fordele

Disse små bær er fyldt med jern, calcium, zink, magnesium, mangan, vitamin K, vitamin C og vitamin E. De er en af de mest effektive naturressourcer af antioxidanter, de indeholder antiinflammatoriske evner, og de er gode til opretholdelse af mental kognition.
Og jeg ved hvad du måske tænker lige nu. “Nå, ja, det er jeg klar over, men de er bare så dyre!”

Og desværre har du ret. Det er ligesom butikkerne, er klar over alle de sundhedsmæssige fordele de har, og derfor vil have dig til at betale ekstra. Men der er en simpel måde at undgå at bruge mange penge på disse skønne bær og istedet gå direkte til kilden.

Smart metode til en endeløs forsyning af blåbær

Måske har du ikke den største erfaring med havearbejde, eller blot føler du ikke har “grønne fingre” Men frygt ikke, her kommer nu en metode, der sikkert vil give dig alle de blåbær, dit hjerte ønsker!

  1. Find den rette busk. Det første skridt til at dyrke din egne blåbær er at lave lidt research. Nogle blåbær buske gør det bedre i fugtige klimaer, mens andre kan modstå de frysende temperaturer. Så spørg et havecenter for at finde den rette busk der bedst passer til klimaet, hvor du bor.
  2. Hvis du planter dine blåbær i krukker, skal du vælge en krukke, der er mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra. sørg for at placere dem i et område med masser af sollys.
  3. Blåbær trives bedst på en solrig placering. De kan også klare sig i halvskygge, men den bedste frugtsætning opnås i fuld sol. Desuden er det vigtigt, at busken står beskyttet for hård blæst. Blåbær vil helst ikke dele jordens næring og vand med andre planter, hvorfor du bør undgå at plante bunddækken omkring busken. Læg i stedet et lag barkflis omkring planten, som kan holde jorden fugtig.
  4. Blåbær er surbundsplanter, hvilket vil sige, at de foretrækker en jordbund med en lav pH-værdi. Dette opnås ved at blande spagnum i jorden, hvor buskene skal plantes. Busken kan desuden godt lide en porøs jord, hvorfor det er vigtigt at vælge en grov spagnum. Langt de fleste dyrker blåbær på friland, men blåbær kan faktisk også sagtens dyrkes i krukker. På den måde er det også nemmere at skabe de rette jordforhold for planten.
  5. Det er nemt at plante blåbær ud. Blåbær har typisk ikke et særligt dybt rodnet, og derfor behøver plantehullet ikke være særligt dybt. Det er derimod vigtigt, at du løsner jorden godt i bunden af plantehullet, sådan at rødderne let kan få fæste. Fyld plantehullet helt op med vand og lad det trække ned i jorden. Herefter placeres planten i hullet og der fyldes op med jord og spagnum. Afslutningsvis vandes endnu engang og jorden trædes til sidst fast omkring planten.
  6. Blåbær er generelt meget nøjsomme og de kræver derfor ikke den store opmærksom, hvad pasning angår. Busken tåler dog ikke udtørring. I tørre perioder må du derfor være opmærksom på at vande. Med hensyn til gødning vil busken få tilstrækkeligt næring, hvis den bare får et lag kompost eller en håndfuld rhododendrongødning at ”spise af” en gang årligt. Det bedste tidspunkt at tilføre næring på er i foråret. Blåbærbuske er surbundsplanter, og du må derfor aldrig tilføre jorden omkring planten kalk.
  7. Blåbær kræver ikke beskæring, men det giver en større frugtsætning, hvis du beskærer. Som tommelfingerregel gælder det, at alle grene, der ikke vokser opad, skal fjernes. Desuden anbefales det, at buskens ældre grene skæres helt ned hvert 5. år. På den måde danner busken nye, friske skud med en højere frugtsætning. Blåbær sætter bær på grene, der er 2-3 år gamle, og det er derfor vigtigt ikke at beskære busken de første par år.
  8. Der er stor forskel på, hvornår de enkelte blåbærsorter modner. Der findes både tidlige og sene blåbær. For alle sorterne gælder det dog, at bærrene er klar til at blive plukket, når de er helt blå og slipper grenen ved en let berøring. Bærrene modner ikke efter plukning, og det er derfor vigtigt, at de er helt modne, når du tager dem fra busken. Er du kommet til at høste blåbær for tidligt, kan de stadig bruges i saft og bagværk.

Forfatter: Redaktionen på ecolove

Foto: Redaktionen på ecolove