Modedesigneren Stella McCartney fortæller, “at hun ikke bare kommer sit tøj i vaskemaskinen, blot fordi det har været brugt én gang”.

I et interview til The Guardian fortæller Stella McCartney om hendes forhold til modeverden som en, der nægter at bruge læder, pels, palietter, og veganske alternativer som PVC, der er notorisk skadelige for miljøet.

Det er efterhånden almindelig kendt at Stella McCartney er en livslang vegetar og dyreforkæmper, og som tænker på miljøet når hun kreere sine kollektioner. Men det mest fascinerede er imidlertid hendes kommentarer til rengøring af tøj, og hvorfor hun forsøger at undgå det. Hun fortalte intervieweren Sophie Heawood fra The Guardian, at hendes holdning til rengøring udviklede sig, mens hun studerede som tilskære på Savile Row i London for mange år siden.

“Reglen om en skræddersyet dragt er, at du ikke renser den. Du rører den ikke. Du lader snavset tørre og børster det af. En tommefingerregel bør være, at er det ikke strengt nødvendigt at vaske det, så lad være! Jeg skifter ikke min bh hver dag, og jeg kaster ikke bare ting i en vaskemaskine, fordi det er blevet brugt en enkelt gang. Jeg er utroligt hygiejnisk selv, men jeg er ikke fan af renseri eller at vaske tøj blot efter det har været brugt én gang “

I en verden, der er besat af at vaske alting inklusiv tøj brugt få gange, er dette ikke særlig miljøvenligt, når man tænker på det store forbrug af kemikalier, vandspild samt slid af tøjet som på sigt generer mere forbrug, så er McCartney perspektiv forfriskende.

Zoe Williams analyserer McCartney’s kommentar i en mode opdatering for The Guardian og er enig i, at en god måde at reducere tøj forbrug på er at være ” ekstrem ren selv”. Dette betyder ikke kun regelmæssigt brusebade. Det betyder i virkeligheden at man udpeger sit tøj til specifikke anvendelser, som hermed forlænger holdbarheden og tiden mellem vaskene. For eksempel: “Kør aldrig på cykel med almindelige tøj. Brug et sæt tøj til at cykle med og kald dette” tøj der allerede er beskidt/lugter ”

Til vores børn kalder vi dette tøj for “tøj til at lege i”, og konceptet selvom det stadig er sjældent i disse dage, er en smuk logisk tanke.

Det betyder også at købe naturlige stoffer, der lugter mindre ved brug, og undgå upraktiske farver som hvid. Man skal kunne navigere i den forvirrende verden af vaskesymboler i tøjet; Williams fortæller, “næsten alle dry clean symboler, kan tåle et koldt vaskeprogram uden centrifugering. Men symboler, der siger” kold vask “, har en tendens til at betyde det.”

Pointen er at bevæge sig væk fra sine almindelige vaskerutiner, og huske på at hvis mode ikoner som McCartney er okay med at lade der gå en ekstra dag, kan vi også gøre det.

Kilde: The Guardian

Forfatter: Redaktionen på ecolove