Ingeniører har udviklet en måde at styrke beton ved hjælp af ekstrakter fra rødder og grøntsags affald

Betonfremstilling er en stor kilde til forurening. Produktionen af ​​Portlandcement, en hovedbestanddel i beton, anslås at være ansvarlig for op til 8 procent af den samlede verdensomspændende emission af kuldioxid.

Her på redaktionen har vi for nylig dækket flere innovationer, som har til formål at reducere CO2 udskillelsen fra betonproduktionen.  Nu har ingeniører fra Lancaster University sammen med industrielle partnere hos Cellucomp Ltd fundet endnu en metode. De har udtænkt en måde at styrke betonen på og gøre den mere miljøvenlig ved at tilføje ekstrakter fra rødder og grøntsager.

Forskerne tilføjede ‘nanoplader’ uddraget fra fibrene fra sukkerroer og gulerødder til betonen. Arbejdet bygger på tidligere resultater, der viste, at nanopladerne virkede ved at øge mængden af ​​calciumsilicathydrat. Denne substans er ansvarlig for hærdningen af ​​beton. Desuden vurderer forskerne, at tilsætning af nanoplader resulterede i en besparelse på 40 kilo Portland cement pr. kubikmeter beton. Denne reduktion i Portland cement svarer til en besparelse på 40 kg kuldioxid pr. kubikmeter beton. Nano-blodpladerne blev også fundet for at forhindre korrosion i betonen.

Ledende forsker Professor Mohamed Saafi fra Lancaster University’s Engineering Department beskrev nano-kompositterne i rod og grøntsags affaldet som værende overlegen “mekaniske og mikrostrukturegenskaber” og tilføjede, at “dette reducerer både energiforbruget og kuldioxidemissionen i forbindelse med cementfremstilling.”

Samtidig udvikler Cellucomp Ltd nye materialer, herunder maling, der bruger grøntsagskompositter til at øge styrke og bæredygtighed.

kilde: www.lancaster.ac.uk

Forfatter: Redaktionen på ecolove