Ifølge rapportere i medierne kendte den engelsk-hollandske oliegigant Shell til “katastrofale risikoer”, som klimaet stod over for, op mod 30 år siden, og fortsatte med at investere i olie og undlod at handle

Interne dokumenter, rapporteret af en hollandsk medieplatform og den britiske avis The Guardian, viser at så tidligt som i 1986, vidste Shell at olie og gas var til skade for klimaet.

Rapporterne sagde i 1991, at selskabet producerede en 28-minutters film kaldt “Climate of Concern”, til offentlig visning der advarede om ekstreme vejrforhold, oversvømmelser, hungersnød og klimaflygtninge på grund af afbrændingen af fossile brændstoffer der opvarmede verden.

Den alvorlig advarsel var “godkendt” af en enestående bred konsensus af forskere i deres rapport til FN i slutningen af 1990″, og som også blev kommenterede i filmen.

Filmen blev opnået af en online hollandsk journalistik platform De korrespondent og blev delt med The Guardian.

Shell´s lobbyister har for nylig, haft held med at underminere de europæiske mål for vedvarende energi, og anslås at have brugt US $ 22 mio i 2015 på lobbyvirksomhed mod klimapolitik, påpegede The Guardian.

Herudover har selskabets investeringer i alternative energikilder været minimal, i forhold til sine investeringer i fossile brændstoffer.

Shell sagde i en reaktion: “Vores holdning til klimaændringer er velkendt. Vi erkender klimaudfordringen, og den rolle energi har for at opretholde en anstændig livskvalitet”.

“Shell fortsætter med at opfordre til effektiv politik til støtte for lavere kulstofindhold i erhvervslivet, forbrugernes valg og muligheder såsom statslige bly kulstof pricing / handelsordninger.”

En separat rapport fra 1986, mærket “fortroligt”, også set af The Guardian, bemærker de store usikkerheder i klimaforskning på det tidspunkt, men siger alligevel: “De fremtidige klimaændringer kan blive de største i historien”

Forudsigelserne i filmen fra 1991 om temperaturer og hav niveauets stigninger, har været bemærkelsesværdigt nøjagtige, ifølge forskerne, og Shell var en af de første store olieselskaber til at acceptere den virkelighed, og farerne ved klimaforandringer.

En anden oliegiganten Exxon Mobil, er under efterforskning af det amerikanske børstilsyn og statsadvokatens generaler, for angiveligt at vildlede investorer om de risici klimaændringer udsætter deres virksomhed for.

Virksomheden har sagt: De er sikker på, de er kompatible!

 

I begyndelsen af 2016, spurgte en gruppe af kongresmedlemmer, justitsministeriet om også at undersøge, hvorvidt Shell´s handlinger overtræder den føderale lov inden for klimaet.

Forfatter: Redaktionen på ecolove