I Polen har forskerne udviklet en B-Droid, en flyvende robot, der kan navigere sin egen vej til at bestøve blomster og afgrøder.

Honningbier er ansvarlig for anslået 80 procent af al bestøvning på verdensplan. Faktisk 70 ud af de 100 menneskelige fødevareafgrøder, der leverer omkring 90 procent af verdens ernæring, bestøves af bier.

Men bier er i fare. Biernes tilbagegang er blandt de værste i USA. Ifølge National Landbrugsstatistiske Komité, er honningbier faldet fra omkring 6 millioner bistader i 1947 til 2,4 millioner bistader i 2008, et tal, der udgør en reduktion på 60 procent.

Nu, efter 4 års udvikling, har forskere ved Warszawa Teknologiske Universitet udviklet en B-Droid.

B-Droid er en robot bi, der kan flyve mellem blomster for at bestøve planter. Robotten er udviklet fra en jordbaseret enhed til en lille quadrokopter, der kan operere autonomt over et forudbestemt område.

B-Droids bruger onboard kameraer, og en ekstern computer til at planlægge en flyvning, for herefter at bestøve afgrøden. Teknologien blev udviklet af forskere fra et væld af discipliner – programmering, aerodynamik, mekanik, materielle styrke, robotteknologi, automatisering og elektronik – og er designet for at lette de stresset bier.

web: www.pw.edu.pl

Forfatter: Redaktionen på ecolove