‘Envirobot’ hedder den nye robot som ligner en ål; den bevæger sig rundt i åbent vand og tager forureningsmålinger uden at forstyrre levestedet

Forskere fra EPFL forskningsinstitutionen i Schweiz har skabt en robot ål, der kan måle vandforurenende niveauer. Den sensorstyrede ål kan svømme gennem forurenet vand for at finde forureningskilder, idet den bevæger sig på egen hånd ved at blive styret eksternt. Da den blev testet i Genevesøen, blev det konstateret, at robotten også kunne generere et kort over vandledningsevner og temperature.

Projektet er finansieret af det schweiziske NanoTera-program for at hjælpe med at opbygge en robot, der kan registrere vandforurenende stoffer. ‘Envirobot’, har kemiske, fysiske og biologiske sensorer indlejret i sin næsten 1,5 meter lange konstruktion. Sensorerne måler forskellige steder i vandet, da den ‘svømmer’ og overfører dataene tilbage til en tilkoblet computer i realtid. Robotten består af adskillige moduler, der hver indeholder en lille elektrisk motor, så den kan bevæge sig glat gennem vandet ligesom en ål. Det modulære design giver også ingeniører mulighed for at ændre sammensætningen og variere længden efter behov.

Nogle af modulerne indeholder ledningsevne og temperatursensorer, mens andre har små kamre, der fyldes op med vand, når robotten svømmer. Disse kamre indeholder miniaturiserede biologiske sensorer, der huser bakterier, små krebsdyr eller fiskceller. Sensorerne arbejder ved at observere, hvordan disse organismer reagerer, når de kommer i kontakt med vandet, hvilket giver en indikation af, hvorvidt visse nøgleforurenende stoffer er til stede og niveauet for farvandets toksicitet.

En nylig test involverede simulering af vandforurening ved at sprede salt til et lille område af en sø lige ved kysten, og dermed ændre vandets konduktivitet. Forskerne lod robotten svømme i det forurenede område, og den kortlagde kortvarig variationerne i ledningsevnen, og genererede et temperaturkort. Det ultimative mål er, at robotten skal kunne opdage tungmetaller, såsom kviksølv.

Kilde: www.epfl.ch
Kontakt: www.mediacom.epfl.ch

Forfatter: Redaktionen på ecolove