Undersøgelse analyser 40 års videnskab mod 4 områder af bæredygtighed

Forskere fra Washington State University har konkluderet ved at bespise en voksende global befolkning med bæredygtigheds mål i tankerne er muligt. Deres gennemgang af hundredvis af offentliggjorte undersøgelser dokumenterer, at økologisk landbrug kan producere tilstrækkelige udbytte, være rentabelt for landmændene, beskytte og forbedre miljøet og være sikrere for landmændene.

Gennemgangen af undersøgelsen, “Økologisk landbrug i det 21. århundrede,” er fremhævede som forsidehistorie i februar 2016 nr af tidsskriftet Nature Plants og blev forfattet af John Reganold, WSU professor i jord, videnskab og Jordbrugsproduktion og ph.d.-studerende Jonathan Wachter.

Det er den første undersøgelse der analysere 40 års videnskab og sammenligner økologisk og konventionelt landbrug på tværs af de fire mål for bæredygtighed som er identificeret af National Academy of Sciences: produktivitet, økonomi, miljø og samfunds velvære.

“Hundreder af videnskabelige undersøgelser viser nu, at økologisk ag bør spille en rolle i bespisning af verden” sagde Reganold, ledende forfatter af undersøgelsen. “for tredive år siden, var der kun et par håndfulde studier, der sammenligner økologisk landbrug med konventionelle. I de sidste 15 år, har den slags undersøgelser steget voldsomt.”

Økologisk produktion udgør i dag kun én procent af den globale landbrugsjord, trods kraftig vækst i de sidste to årtier.

Kritikere har længe hævdet, at økologisk landbrug er ineffektiv, det kræver mere jord for at opnå den samme mængde mad. Gennemgangen af dokumenter beskriver sager, hvor økologiske udbytte kan være højere end konventionelle dyrkningsmetoder.

“I alvorlige tørkeforhold, som forventes at stige med klimaforandringer, har økologiske bedrifter potentiale til at producere højere udbytte på grund af den højere vandbindingsevne af økologisk opdrættede jord,” sagde Reganold.

Men selv når afkastet kan være lavere, er økologisk landbrug mere rentabelt for landmændene, fordi forbrugerne er villige til at betale mere. Højere priser kan begrundes som en måde for at kompensere landmændene til at levere økosystemtjenester og undgå miljøskader eller eksterne omkostninger.

Talrige undersøgelser i gennemgangen viser også de miljømæssige fordele ved økologisk produktion. Samlet set har økologiske bedrifter en tendens til at lagre mere kulstof i jorden, har bedre jordkvalitet, og reducere jorderosion. Økologisk landbrug skaber også mindre jord- og vandforurening og lavere udslip af drivhusgasser. samtidig er det mere energieffektiv, fordi den ikke er afhængig af kunstgødning eller pesticider. Det er også forbundet med større biodiversitet af planter, dyr, insekter og mikrober samt genetisk diversitet. Biodiversitet øger de tjenester, som naturen giver, ligesom bestøvning og forbedring af landbrugssystemer til at tilpasse sig skiftende forhold.

Reganold sagde, at bespise verden er ikke kun et spørgsmål om udbytte, men det kræver også undersøgelser af madspild og distributionen af fødevarer.

“Hvis man ser på kalorie produktion per indbygger nu, producerer vi mere end nok mad til 7 milliarder mennesker, men vi spilder 30 til 40 procent af det,” sagde Reganold. “Det er ikke bare et spørgsmål om at producere nok, men gøre landbruget miljøvenligt og sikre, at maden bliver til dem, der har brug for det.”

Reganold og Wachter foreslår, at ikke kun et slags landbrug kan brødføde verden. Snarere, hvad der er brug for, en slags balance af systemer, “en blanding af organiske og andre innovative landbrugssystemer, herunder skovlandbrug, integreret landbrug, bevarings landbrug, blandet afgrøde / husdyr og stadig uopdagede systemer.”

Reganold og Wachter anbefaler politiske ændringer for at løse de barrierer, der forsinker udvidelsen af økologisk landbrug. Sådanne forhindringer omfatte omkostningerne ved overgangen til økologisk certificering, manglende adgang til arbejdskraft og markeder, og mangel på passende infrastruktur til opbevaring og transport af mad.

Juridiske og finansielle værktøjer er nødvendige for at fremme vedtagelsen af innovative, bæredygtige landbrugsmetoder.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilder: ScienceDaily