Selvom man er studerende og ikke har så mange penge når man er på SU, så kan det godt svare sig at købe økologisk, det mener Økologisk Landsforening. Unge mennesker begynder i stigende grad at interessere sig for økologi, og derfor sætter Økologisk Landsforening særligt fokus på Generation Ø. Det skriver okologi.dk.

En indkomst bestående af SU og økologi i køleskabet kan sagtens gå hånd i hånd. Det mener Økologisk Landsforening, som lige nu sætter fokus på dette igennem Facebook-siden ’Generation Ø’. Økologien og værdierne bag, har allerede vundet mange unges hjerter, mener fremtidsforskeren fra Future Navigator, Anne Skare Nielsen.

’Det er en tendens, man har set komme over lang tid, at de unge interesserer sig mere og mere for økologi og bæredygtighed. De tilhører en generation, der vil handle – de vil være med til at gøre en forskel og ændre verden. Og de tror på, at økologi nytter. Det tegner jo et billede af, at den økologiske produktionsform er den helt rigtige, og at salget og produktionen af økologi vil vokse i fremtiden,’ siger hun.

Testpersoner deler resultater og holdninger på Facebook

Inde på Facebook-siden deltager tre testpersoner fra København, Aarhus og Slagelse i et ’økologi-eksperiment’. Deltagerne tester økologiske opskrifter og ytrer sig herefter om, hvordan det gik undervejs i opskriften og resultatet. Flere frivillige madbloggere supplerer også på siden med SU-venlige og indbydende opskrifter.

Dorthe Kloppenborg, der er projektleder i Økologisk Landsforenings foodservice-team, har en god stribe råd til, hvordan man kan anskaffe sig økonomisk økologi i hverdagen.

’Man kan skabe luft til økologi i SU-budgettet ved at bage sit eget brød og i det hele taget lave mad fra bunden samt ved at bruge mere af sæsonens grønt og mindre kød. Man kan købe friske økologiske grøntsager billigt ved eksempelvis at melde sig ind i økologisk fødevarefælleskab. Dem er der efterhånden mange af rundt omkring i landet,’ siger Dorthe Kloppenborg og fortsætter:

’Samtidig er der mange penge at spare på at minimere sit madspild. Det kan man bl.a. gøre ved at planlægge sine indkøb, eller ved at gå sammen med nogle andre om at lave mad. Det er også meget hyggeligere.’

Størstedelen af studerende prioriterer økologi

En lille undersøgelse som Økologiske Landsforening selv har foretaget viser, at 85 procent af de tilspurgte studerende dømmer økologien som ’Vigtig’ eller ’Meget vigtig’ når de handler ind. Undersøgelsen blev lavet i blandt 176 studerende imellem 18 og 28 år. De mente også, at man godt kan købe økologisk selvom man lever på SU.

’Jeg synes, det er vigtigt at købe økologi for at gøre en forskel for miljøet, dyrene og mig selv. Jeg vil gerne undgå at forurene naturen mere end højst nødvendigt, jeg vil gerne undgå sprøjtegifte i min mad, og jeg vil gerne have, at de dyr, jeg spiser, har haft et godt liv,’ skrev en af deltagerne.

Undersøgelsen byggede på et elektronisk spørgeskema, som er distribueret via Økologisk Landsforenings Facebook-kanaler. I den forbindelse er der ikke tale om en repræsentativ undersøgelse. Undersøgelsen indebar 176 studerende hvoraf 95 procent af dem er kvinder.