Fra myrer til møl til sorte fluer og frugtfluer er disse ikke-giftige løsninger sikrere og mere miljøvenlige end traditionelle købte produkter der indeholder en masse giftige ingredienser

For os i Danmark er rent drikkevand en selvfølge og som et af de eneste lande i verden kan vi få drikkevand nok fra grundvandet.. Vi har nok af det og i en så god kvalitet, at vi kan drikke det urenset. Men vi påvirker både mængden og kvaliteten af drikkevand, når vi forurener jorden, hvor grundvandet dannes og pumpes op. Forureningen kommer fra landbrug, industri, transport, lossepladser, industrigrunde og private husholdninger.

Her er 7 løsninger til at bekæmpe almindelige skadedyr i husholdningen uden brug af gifte. Jeg har ikke prøvet dem alle, men jeg har haft stor succes med en lignende løsning mod myrer, og jeg ved at kakerlakopløsningen fungerer fantastisk mod bladlus og frugtfluer. Jeg har endnu ikke fundet nogen løsning mod melmøl, undtagen at opbevare dine fødevare i forseglede glas, men jeg vil prøve de hjemmelavet poser.

1. Naturligt afvisende middel mod myrer

Myrer er nogle af de mest almindelige husholdningsinsekter i løbet af sommeren. De lokkes indendørs med lugt af moden frugt eller klistret marmelade, og når de først er flyttet ind er de svære at komme af med igen. Selvom de er harmløse, er synet af snesevis af myrer, der kravler rundt i køkkenet ikke tiltalende. Imidlertid er myrer faktisk ikke begejstret for lugten af pebermynte, og det er hurtigt at lave din egen effektive naturlige insektmiddel mod myrer.

Instruktion:

 • Fyld en forstøver halvt med vand
 • Witch Hazel ekstrakt (en klar botanisk ekstrakt fremstillet af skåret friske og delvis tørrede kviste af Hamamelis virginiana planten)
 • 10 dråber pebermynte æterisk olie
 • Ryst blandingen og spray de områder, hvor der er myrer

Et par andre gode råd mod myrer er at holde alle overflader rene og være omhyggelig med at rydde op efter hvert måltid. Rengør alle køkkenoverflader hver aften før sengetid, og sørg for at feje og moppe mindst hvert dage når angrebet af myrer står på.

 

2. Hjemmelavet insektmiddel mod væggelus

Der findes nok ingen anden skadedyr i husholdningen så hadet som væggelus, og det varme sommervejr tilskynder dem til at formere sig. Disse dyr kan faktisk flytte rundt til  forskellige møbler i hele hjemmet, så det er ikke altid nok at inficerede din madras. Heldigvis har brugen af Diatomit, der også kaldes diatoméjord, kiselalgegytje eller kiselgu, vist sig som effektiv middel til at dræbe en række husholdningsinsekter inklusive væggelus. Det dræber de insekter der kommer i berøring med det

Instruktion:

 • Drys diatomitt ind i sprækker og revner – i skuffer, ved stikkontakter og alle andre steder, hvor du mistænker væglusene kan gemmes sig.

Bagepulver & vakuum

Hvis spredning af diatoméjord ikke er effektivt nok, kan du også prøve at bruge bagepulver. Spred simpelthen pulveret rundt om angrebstederne, og sørg for at komme ind i alle revner og sprækker, hvor de kan lide at gemme sig. Bagepulver fungerer ved at gennemtrænge insektenes eksoskelet og udtørre dem. Sørg for at støvsuge de tørrede døde insekter op og gentag behandlingen et par dage i træk.

Vask, vask, vask!

Ud over ovennævnte metoder skal du grundigt vaske alle lagner, tæpper, puder, møbeldæksler og alt andet sengetøj de angrebne steder. Vask og tør på de varmeste vaske programmer, som så meget genstandene kan tåle. Disse insekter kan tåle op mod 48 g. Hvis du har nogle sarte genstande, som ikke kan vaskes, kan du også placere dem i en forseglet plastikpose og lade dem ligge udenfor i solen i flere dage.

3. Skadedyrsbekæmpelse mod kakerlakker

Kakerlakker er for så vidt ikke et farligt insekt, forstået på den måde, at kakerlakker ikke er giftige, og de ‘bider’ eller stikker heller ikke hverken dyr eller mennesker. Men kakerlakker er ulækre at se på, og desuden er de skadelige på den måde, at de æder af hvad som helst og efterlader deres ekskrementer, hvilket da kan blive sundhedsfarligt. Altså er kakerlakker især et problem i forbindelse med fødevarer til mennesker, fordi vi kan blive syge af at spise mad, der har været i kontakt med ekskrementer fra kakerlakker.

Det siges at kakerlakker kan modstå en atomeksplosion, så de er temmelig sejlivet, men det viser sig at de ikke kan tåle at blive sprøjtet med sæbevand.

Instruktion:

 • Fyld en forstøver med 3/4 vand.
 • Fyld resten med opvaskemiddel.
 • Ryst godt og sprøjt direkte på kakerlakkerne og på de områder du mener de kommer ind.

Bagepulver & sukker

Tilsvarende som mod væggelus vil bagepulver dræbe kakerlakker ved at udtørre dem. For at sikre, at de udsættes for bagepulver, skal du blot blande det med hvidt, granuleret sukker for at tiltrække dem og placere blandingen, hvor du har set kakerlakker. Prøv at placere sukkerfælderne i skyggefulde eller aflukkede områder, da kakerlakker foretrækker at holde sig væk fra åbne rum. Kontroller dagligt fælderne for døde kakerlakker.

Kaffefælder

Kakerlakker tiltrækkes også af duften af kaffegrums, som du kan bruge til din fordel. For at lave en kaffefælde, skal du fylde en glasbeholder halvvejs med vand og blande et par skefulde kaffegrums deri. Smør derefter vaseline rundt om kanten af krukken for at gøre det vanskeligt for dem at undslippe. Kakerlakker vil blive tiltrukket af kaffegrumset, men kan ikke undslippe krukken og til sidst drukne. Prøv at placere et par af disse rundt i huset, og sørg for at tjekke hver dag for at bortskaffe insekterne.

4. Sådan fjerner du Melmøl

Har du nogensinde prøvet at skulle lave pandekager for første gang i måneder kun for at finde dit mel er inficeret med melmøl? Melmøl angriber især mel og kornprodukter, men kan også skade andre tørvarer. For at holde dem ude af dine køkkenskabe, kan du prøve at bruge lavendel og laurbærblade, da de afskyer disse lugte.

Instruktion:

 • Køb tørret lavendel ( el høst dine egne ) samt tørret laurbærblade.
 • Kom begge dele ned i små stofposer, og kom lidt tørret riskorn ved for at give dem vægt.
 • Læg poserne de steder hvor du opbevare dine mel, kornprodukter samt andre tørvarer.

Eddike er din ven

Selvom poserne er en fantastisk måde at afskrække melmøl på, vil de ikke kunne gøre alverden mod et allerede etableret angreb. Den bedste ting du kan gøre for at slippe af med en koloni af melmøl i dine skabe er at rengøre dem grundigt. Bortskaf enhver mad, der indeholder møllene, og støvsug derefter grundigt hjørnerne i dine skuffer samt skabe. Vask derefter grundigt alle overflader med organisk eddike for at dræbe eventuelle resterende æg.

Brug beholdere, der kan forsegles

For at forhindre eventuelle fremtidige angreb, skal du overveje at bruge lufttætte beholdere. Disse gør det umuligt for møllene at komme ind i maden. Du skal også sørge for at rense dine skabe med nogle få ugers mellemrum i perioden efter.

5. Hvordan man dræber frugtfluer naturligt

Ligesom myrer, tiltrækkes frugtfluer indendørs af udsigten til en sød godbid. De er dog uden tvivl mere irriterende, da de kan flyve og er svære at fange. Heldigvis er der en etableret metode til at fange og dræbe frugtfluer ved hjælp af æblecidereddike.

Instruktion:

 • Brug en lill skål og fyld den med 2 kopper æblecidereddike.
 • Brug en mindre tallerken der kan flyde i eddiken og kom lidt vand samt 3 dråber af opvaskemiddel i.
 • Placere tallerken i skålen med eddiken og lad fluerne blive tiltrukket af eddiken.
 • Stil skålen tæt på det ønskede område og tøm tallerken jævnligt for døde fluer.

En anden nem metoder er at bruge de brugte vinflasker til at fange frugtfluer i! Du skal blot lade en flaske eller to stå med en sjat tilbage i hver, så vil frugtfluerne blive draget af lugten. Når de først er fløjet ned i flasken kan de ikke undslippe.

6. Skadedyrsbekæmpelse mod støvmider

Hussstøvmider kaldes ofte bare for støvmider, men det betyder det samme. Husstøvmider er små mikroskopiske hvide, 8-benede spindeldyr, som normalt ikke kan ses med det blotte øje. Til trods for at navnet indikerer det modsatte, trives husstøvmider normalt ikke i synligt støv på gulvet, og er ikke som sådan forbundet med hverken dårlig hygiejne eller utilstrækkelig rengøring. Derimod er det hovedsageligt den relative luftfugtighed i boligen, som er afgørende for hvor mange husstøvmider der findes i boligen.

Der er husstøvmider i de fleste danske boliger, ikke mindst i sengemiljøet, hvor koncentrationene normal er ret høj. Husstøvmider er som sådan helt harmløse, men de udgør et stort problem for de mange som lider af allergi overfor husstøvmider, som påvirkes om natten i sengen, når de indånder husstøvmidernes allergenpartikler.

Disse irriterende allergi-triggere afskyer eukalyptusolie. Husk blot at fortynde denne æteriske olie ordentligt, og brug den ikke i nærheden af husdyr.

Instruktion:

 • Fyld en forstøver med 3/4 vand.
 • Tilføj 3 dråber opvaskemiddel.
 • Tilføj fortyndet æteriks eukalyptusolie.
 • Spray blandingen dagligt på senge og møbler og det vil dræber insekterne og de allergifremmende.

Damp dem væk…

Hvis eukalyptussprøjten ikke kan ordne det, vil høje temperaturer bestemt. Fordi støvmider er så små (faktisk mikroskopiske) kan de grave dybt ned i stof, og det kan være vanskeligt at fjerne dem. Brug af en damprenser er en af de bedste måder at dræbe stædige angreb, da dampen i modsætning til en støvsuger, kan trænge ind i stoffet.

… eller sænk luftfugtigheden 

Støvmider foretrækker fugtighedsniveauer fra 70 til 80 procent, hvorfor allergisymptomer kan forværres i de varmere måneder. Investering i en affugter kan udføre vidundere i at udslette støvmiderpopulationen i dit hjem.

7. Sådan får man bugt med fluer

Der findes mange arter af fluer. Alene i Danmark er der registreret omkring 3.000 forskellige arter, og på verdensplan er der navngivet over 100.000 arter.

Stuefluer foretrækker at lægge æg i gødning fra især svin, kalve og heste samt i møddinger. Spyfluen adskiller sig ved at lægge æg på døde dyr. I hjemmet kan fluer også lægge æg i køkkenaffald, afløb eller døde plantedele. Udviklingen fra æg til voksne fluer tager i løbet af de varme sommermåneder minimum to uger, mens det om foråret og efteråret tager længere tid. Sorte fluer kan let dræbes ved hjælp af den sukkerflaske, vi har beskrevet nedenfor.

Instruktion:

 • Skær den øverste del en 1 1/2 liters plastflaske, og gem den del med mundingen.
 • Fyld flasken med 1 kop vand og 3 spsk. sukker.
 • Sæt nu den del med mundingen nedad i flasken uden at mundingen rører sukkervandet. Om nødvendigt fastgør delen med tape.
 • Fluerne vil blive tiltrukket af sukker vandet og kan ikke komme ud igen.

Forfatter: Redaktionen på ecolove