Forskere har udviklet mikroperler, der kan fjerne koral-dræbende kemikalier fra havet

Næste gang du er på stranden, og smøre dig ind i solcreme, så hav koralrevne i tankerne. Ifølge et dokument udgivet i tidsskriftet Archives of Environmental Contamination and Toxicology, vaskes op til 14.000 tons solcremer fra solbadene ud i havet og kommer ind i verdens oceaner hvert år.

Det meste af disse solcremer indeholder et kemikalie kaldet oxybenzone, som bruges til at afbøde skadelige UV-stråler. Problemet er, at meget små mængder oxygenone – mindre end en dråbe i 4 millioner gallons vand – er nok til at dræbe hele den nærliggende koral.

For at forsøge at redde verdens koralrev har forskere fra University of Puerto Rico udviklet absorberende perler, der kan opsuge oxybenzon og derefter let fjernes fra vandet. Perlerne er lavet af jernoxid nanopartikler, der er indlejret i en kombination af ikke-toksiske materialer – alginat og chitosan.

Oxybenzonen binder med alginatet, chitosan og jernoxid og bliver fanget i perlerne. Ledende forsker Felix Roman forklarer, at perlerne kan trækkes rundt om vandet i et net eller frigives i havet, og derefter trækkes ud igen senere med en magnet. Når de blev testet på prøver af havvand, var perlerne i stand til at fjerne selv meget høje koncentrationer af oxybenzonen på så lidt tid som en time. Når det er ude af vandet, kan oxybenzonen så fjernes fra perlerne, så de kan genanvendes.

Det næste skridt for forskerne er at øge perlernes holdkapacitet for at tillade færre perler, til at gøre samme mængde oprydning. Forskergruppen arbejder også på at udvikle perler, der kan binde med forskellige forurenende stoffer, for at rydde op for andre former for forurening.

Kilde: www.uprm.edu
Kontakt: twitter.com/PrensaRUM

Forfatter: Redaktionen på ecolove