To dage før EU’s energi- og klimapolitik skal besluttes for de næste 15 år, måtte den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) rejse skuffet hjem fra et formøde som fandt sted i Luxemborg, for at give sin chef dårlige nyheder.

Det var i tirsdags at Martin Lidegaard måtte rejse hjem fra Luxemborg med en dårlig nyhed til sin chef. Han havde nemlig været til formøde for EU’s klimamøde som finder sted torsdag d. 23 oktober om eftermiddagen.

‘Min optimisme har nok desværre fået et lille hak nedad. Det har ikke været nogen meget opløftende formiddag,’ fortæller han og fortsætter:

‘Den gode nyhed er, at alle lande tilkendegiver, at de gerne vil have en aftale og nu vil arbejde på højtryk for det de næste 48 timer. Men den dårlige nyhed er, at der er ganske store knaster og uoverensstemmelser mellem landene, fortæller udenrigsministeren.

Alle 28 lande er klar til forandringer

Ifølge Martin Lidegaard, så er alle statsoverhovederne fra 28 lande klar til at yde en indsats for miljøet. De ønsker at reducere CO2-udledningen i EU med 40 procent i 2030, i forhold til det lave niveu som fandt sted i 1990. Men det er også det eneste som landene er enige om, tilføjer den danske minister.

Mange lande kræver betingelser og smutveje, og der er en kæmpe uenighed omkring hvordan målet skal opnås, og hvad betaling for at nå målet skal være. Især tanken om betale omstillingen af de forskellige landes energisystemer, giver stats- og regeringsoverhovederne sved på panden.

Uenighed omkring klimaets økonomiske værdi

Mellem EU’s landegrænser er der stor uenighed om især to måltal. Den første er andelen af vedvarende energi og den anden er effektiseringen af anvendelsen af energien. Her er Danmark ikke i tvivl, vi ønsker nemlig et måltal på hele 30 procent.

‘Det handler om økonomi og om, hvem der skal betale for hvilke investeringer hvor,’ forklarer udenrigsministeren og fortæller, at alle lande må deltage aktivt, hvilket er hele baggrunden for de fælles EU mål.

‘Det er klart, at det kan ikke nytte noget, at give et eller flere lande fuldstændig fribillet. Den omstilling, vi skal lave, handler jo om at få hele Europa gjort uafhængig af fossile brændsler og mere energieffektiv. Der giver det ikke mening, at et eller flere lande slet ikke skal bidrage,’ siger han.

Statsministeren skal have tre nøgler med

Martin Lidegaard ved, at der er brug for mere end en nøgle for at løse forhandlingsuenighederne. Så han råder varmt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), til at medbring tre nøgler til det store møde som vil foregå på torsdag i Bruxelles. De tre nøgler skal indeholde hver deres element: økonomi, indre marked og energiforbindelser, og den sidste og allervigtigste nøgle – ambition. Med disse tre kerneværdier beder udenrigsministeren til, at det er muligt at skabe et fuldendt og tilfredsstillende resultat.

‘Der er én nøgle, der handler om økonomi. Det er en vigtig nøgle at have med. Så er der en, der handler om at sikre det indre marked og energiforbindelser. Men den vigtigste nøgle er selvfølgelig den, der står ambition på,’ siger han og fortsætter:

‘Med de tre nøgler burde det være muligt at kunne låse Pandoras æske op. Jeg har bestemt ikke kastet håndklædet i ringen. Men det ser lidt udfordrende ud. Det ser svært ud,’ slutter udenrigsministeren af.

Kilde:

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article5258706.ece