Hvert tredje børnetyggegummi kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Disse stoffer kan senere give drenge testikelkræft, og være skurken bag en faldende fertilitet.

Tyggegummierne findes i alle regnbuens farver, og er ofte designet med spændene store bobler og børn på indpakningen. Tyggegummierne er flotte og børn bliver hurtigt fristet af dem. Men der er en del af tyggegummierne, som slet ikke burde komme i nærheden af børn, det mener Forbrugerrådet Tænk.

Rådet har studeret tyve pakker børnetyggegummi, hvoraf syv af dem indeholder det hormonforstyrrende stof BHA, hvilket det danske Center for Hormonforstyrrende Stoffer har klassificeret som potentielt hormonforstyrrende! Det skriver Politiken.

Tre af de mest kendte børnetyggegummier hører inden under de syv, som indeholder det skadelige stof. Herunder tyggegummi-cigaretter, Hubba Bubba-tyggegummi og tyggegummikugler.

’Det er forargeligt, at fødevarer tilsættes stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Især når det gælder produkter til børn, som er ekstra sårbare,’ siger Anja Philip, som er formand for Forbrugerrådet Tænk.

De konserveringsmidler som indeholder hormonforstyrrende stoffer bliver mistænkt for at være skyld i, at der er en markant stigning inden for testikelkræft og faldende fertilitet.

Anja Philip understreger, at stoffet BHA ikke udgør en stor skade alene. Det er den cocktail-effekt som dannes, når flere forskellige stoffer kombineres, som er skadelig. Og problemet er, at man ikke tager højde for cocktail-effekten, som er den skadelige, men i stedet fokuserer på hvert enkelt kemikalie.

Forbrugerrådet Tænk har i alt tjekket 62 forskellige pakker tyggegummi som sælges i Danmark, for det kemiske stof BHA. I 18 af de 62 pakker, har man fundet stoffet, som man i Amerika mener, er kræftfremkaldende.

’Flertallet af produkterne i vores tjek er uden BHA, så der findes tydeligvis brugbare alternativer til stoffet. Vil virksomhederne ikke bruge dem, må politikerne forbyde stoffet, så usikkerheden kommer forbrugerne til gode,’ siger Anja Philip.

Producenterne forsvarer brugen af stoffet

Wrigley, som blandt andet fremstiller Hubba Bubba-tyggegummi, forsvarer brugen af BHA, da det er fuldt ud lovligt og opfylder alle krav.

’Alle ingredienser, der anvendes i vores produkter, har gennemgået grundig forskning og opfylder alle gældende krav og love, når det gælder sikkerheden. BHA er godkendt som tilsætningsstof i spiselige produkter af både nationale og internationale myndigheder. Wrigley bruger kun en meget lille mængde af antioxidanten i vores tyggegummi, langt under de etablerede grænser,’ skriver Anette Furuskog, der er ansvarlig for kundekontakten hos Wrigley Scandinavia i en e-mail.

Sidste år var Forbrugerrådet Tænk også efter Mentos-tyggegummier, som indeholder BHA. Kritikken fik forbrugerne til at blusse op og skrive vrede beskeder på den danske Mentos Facebook-side.

’Perfetti Van Melle, som producerer Mentos tyggegummi, arbejder kun med godkendte tilsætningsstoffer,’ svarede Tina Kreutzfeldt Quenée, brandmanegar fra Valora Trade, som repræsenterer Mentos i Danmark.

I en skriftlig erklæring henviser Sameer Suneja, som er Perfetti Van Melles administrerende direktør, sig til, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), nogle år tilbage fordoblede grænsen af, hvor meget BHA der er acceptabelt at få i kroppen dagligt. Samtidig påpeger firmaet, at tyggegummiets indhold af stoffet er meget lavere, end hvad der er tilladt ifølge reglerne.

Under ingredienstjekket af Forbrugerrådet Tænk, viser det sig, at fire forskellige Mentos-tyggegummier ikke længere indeholder BHA, som de gjorde sidste år.

’Mentos bruger både BHA og BHT, alt efter hvor de to antioxidanter er mest effektive i opskriften,’ oplyser brandmanager Tina Kreutzfeldt Quenée fra Valora Trade.

Forbrugerrådet Tænk har startet en underskriftindsamling, da de ønsker et forbud mod brugen af hormonforstyrrende kemi i forbrugerprodukter. Underskriftindsamlingen går mod brug af alle de konserveringsmidler, som har vist igennem dyreforsøg, at de forstyrrer hormonbalancen.

Råddet har lavet en kampagne der hedder ’Giftfri Barndom’, som er den som underskriftindsamlingen bygger på. Kampagnen bygger på at sætte fokus på de problemer, kemi kan give i løbet af barndommen. Tanken er, at underskrifterne skal påvirke den danske fødevareminister, men ønsket er også, at indsamlingen skal sætte skub i tingene hos politikerne i EU.

’Danmark gik forrest og fik fjernet stoffet bisphenol A i sutteflasker. Siden fulgte EU trop. Vi kan også gå foran med et forbud mod hormonkemi i forbrugerprodukter,’ siger Anja Philip.

Vi laver et stort kemi-forsøg med vores børn

’Forbrugere skal sikres mod sundhedsskadelige og potentielt sundhedsskadelige stoffer. Gerne i form af en omvendt bevisførelse, så producenterne skal bevise, at et stof ikke er skadeligt, før det kan bruges,’ siger Christel Schaldemose (S), som har siddet i Europa-Parlamentet siden 2006.

’Lige nu laver vi et stort kemiforsøg med vores børn, fordi vi ikke kender effekten af de forskellige stoffer, som de bliver udsat for,’ fortsætter hun.

Christel Schaldemoses egne børn, er selv store tilhængere af tyggegummi og tygger gerne en hel del, hvis hun ikke holder øje med dem. Hun gennemlæser altid selv varedeklarationen nøje på tyggegummipakkerne, og har forklaret sine børn, at de ikke skal købe dem, der indeholder BHA.

’Men det skal ikke være den enkelte forbrugers ansvar at kigge efter problematiske stoffer. Så er det kun de ressourcestærke, som får det gjort, mens andre må sejle deres egen sø. Tyggegummi er noget, vi spiser for fornøjelsens skyld. Det må ikke være farligt,’ siger Christel Schaldemose.

Derudover mener hun, at det er vigtigt at man prioriterer forskning inden for cocktail-effekten meget højere. Både når det gælder kemi som vi spiser, indånder eller smører os ind i.