Fynboen Lise Fuglsang Vestergaard er i fuld gang med et projekt, hvor hun samler skrald ind i Indien og ombygger det til noget brugbart, det skriver fyens.dk.

Lise Fuglsang Vestergaard er lige blevet færdig med sin uddannelse til civilingeniør på DTU i Lyngby, og bor sammen med sin kæreste Olav Lasthein Poulsen i Aarhus. Men sidste måned rejste parret igen til Indien, Lise Fuglsang Vestergaard er nemlig i fuld gang med et nyt projekt, og derfor er de rejst ned for at teste hendes nye opfindelse og færdigøre det bæredygtige projekt. Projektet som skal testes i Indien, har Lise Fuglsang Vestergaard længe arbejdet på under sin uddannelse på DTU, hvor hun har studeret på design- og innovationslinjen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Affald på jorden. Billedet er fra Vestergaards egen hjemmeside.

Det er ikke første gang, at Lise Fuglsang Vestergaard skal besøge det store land med knap en milliard indbyggere. Også sidste år besøgte hun landet i tre måneder sammen med to gode venner, dengang rejste de til det nordlige Indien, hvor de undersøgte landets affaldssystemer.

Der er store mængder affald på gader og stræder i Indien.

’Meget af affaldet bliver hentet på lossepladsen eller i de private husholdninger af såkaldte wastepickers og solgt videre. Men for eksempel blød plastik lader man ligge, fordi det ikke kan afsættes nogen steder,’ fortæller 29-årige Lise Fuglsang Vestergaard.

Og netop derfor, har den unge fynbo udviklet et system, som smelter den bløde plastik om til hårde blokke, som man kan bruge som byggemateriale. Videre undersøgelser har vist, at blokkene rent faktisk kan klare et pres på op til seks tons.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her er Lise Fuglsang Vestergaard ved at sætte nye skraldespande op. Billedet er fra Vestergaards egen hjemmeside.

Parret anvender en solgrill når plastikken skal smeltes, den har de allerede afprøvet hjemmefra på en gård i Aalborg. Derfor er solgrillen nu pakket sammen og klar til at blive brugt i Indien. Parret nåede at skrabe godt 24.000 kr. sammen til hele rejsen, hvilket bliver et stramt budget at leve og teste på.

’Det er virkeligt et lavbudget, så derfor forsøger vi også at skrabe lidt flere penge sammen til turen. Vi deltog blandt andet i Kulturnatten i København fornylig, og her fik vi tilsagn om nogle penge. Men hvis der findes andre, der kunne tænke sig at støtte projektet, vil vi da meget gerne høre fra dem,’ siger parret.

Lise Fuglsang Vestergaard er selvfølgelig ellevild med sin opfindelse, men hun regner ikke med, at hun nogensinde kommer til at tjene penge på den.

’Jeg kommer nok aldrig til at tjene penge på min opfindelse,’ siger hun.