Lammekølle med fantastisk sauce

Køb økologisk lammekød og vær med til at sikre bedre dyrevelfærd. Får skal have adgang til græsarealer fra 15. april til 1. november, når vejrforholdene og dyrenes fysik tillader det. Dyrene skal være på græsningsarealet minimum seks lyse timer dagligt. I stalden må de kun bindes kortvarigt.

Lammekølle med fantastisk sauce

8 personer

 90 minutter

Ingredienser

Lammekølle:

  • 2,5-3 kg lammekølle
  • 3 rødløg
  • 1 helt hvidløg

Kryddersmør:

  • 100 g usaltet smør  (stuetemperatur)
  • ½ bundt frisk timian
  • ½ bundt frisk rosmarin

Knoldselleri mos:

  • 1 knoldselleri
  • 1 kg kartofler
  • Ekstra jomfru olivenolie
  • 1 hel muskatnød, til rivning

Skysauce:

  • 3 spsk hvedemel
  • Portvin
  • 1 liter varm hønsefond
  • 1/2 rødløg

Myntesauce:

  • 1 stort bundt frisk mynte
  • 2 spsk rødvinseddike
  • 1/2 rødløg
  • 1 spsk blød brun farin

Fremgangsmåde

Kryddersmør:

  1. Lav kryddersmørret ved at komme smørret i en blender, pluk timian og rosmarin og tilsæt.
  2. Kom i en skål og sæt til side.

Lammekølle:

  1. Forvarm ovnen til 220 C
  2. Pil hvidløg og skær lodret ned i lammekøllen flere steder så der kommer nogle små ”lommer” hvor hvidløget kan presses ned i.
  3. Halver løg og giv de uskrællede hvidløgsfed nogle slag og fordel dem i en stor bradepande sammen med løget.
  4. Spred kryddersmør over hele lammet, og læg det i bradepanden sammen med hvidløg og løg.
  5. Steg lammet i ovnen i 10 minutter for hver 450 g.
  6. Når lammet er stegt, skal det hvile i mindst 10 minutter, imens kan du lave sovsen.

Knoldselleri mos:

  1. I mellemtiden skrælles og hakkes knoldselleri i 3 cm stykker, skræl og hak kartoflerne i 2 cm stykker.
  2. Kog knoldselleri og kartofler i en gryde med kogende saltet vand i 15 til 20 minutter, eller indtil de er bløde.
  3. Hæld vandet fra, og lad dem dampe tørre.
  4. Mos med en god sjat ekstra jomfru olivenolie (eller smør, hvis du foretrækker det), og krydr godt med lidt revet muskatnød, havsalt og sort peber.

Skysauce:

  1. Kom et halvt finthakket rødløg i en gryde og gem den anden halvdel til mynte sauce.
  2. Rør mel, en sjat portvin og hønsefond i, derefter placere gryden over høj varme for at få en passende tykkelse under stadig omrøring.
  3. Sigt derefter saucen, smag til med salt og peber.

Myntesauce:

  1. Pluk og hak mynte.
  2. Tag det halve rødløg løg og fint hak det med mynte, bland alle ingredienser sammen i en skål med eddike og sukker.