Klejner

Klejner hører til de allerældste danske julesmåkager og er kendte siden middelalderen.

Klejner

  cirka 110 stk

  30 minutter

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 1/2 tsk hjortetaksalt
  • 1 tsk kardemomme
  • 125 g smør
  • 3 æg
  • 3 spsk piskefløde
  • 175 g rørsukker
  • 1/2 citron, revet skal
  • til kogning: 1000 g neutral kokosolie

Fremgangsmåde

  1. Mel, hjortetaksalt og kardemomme sigtes sammen.
  2. Koldt smør hakkes i melet
  3. Æg, fløde, sukker, og citronskal røres sammen og hældes i.
  4. Dejen æltes sammen, stilles koldt min. 1 time.
  5. Derefter rulles den ud i ½cm tykkelse og skæres med klenjnesporen i 5 cm brede strimler
  6. strimlerne deles igen i spidse firkanter, der gives et rids på midten. Vrid klejner ved at trække den ene spids gennem hullet i midten. Klejnerne lægges koldt mens den næste laves.
  7. Kokosolien varmes op i en gryde med bred bund,ved middel varme 180 grader (Kan måles med sukkertermometer) kog hurtigt 3-4 klejner heri ad gangen.
    Lægges på fedtsugende papir, og lægges i kagedåser når de er kolde.Tips:For at spare på papiret kan du lægge et par lag køkkenrulle oven på aviser eller en æggebakke, så fedtet kan trække igennem til et tykkere, fedtsugende lag uden at have kontakt med det. Kaffefiltre er også velegnede til formålet.