Parabener: vi har hørt ordet mange gange, og set at nogle firmaer reklamerer med, at de ikke anvender det i sine produkter, men hvad er parabener egentlig, og hvorfor prøver nogle mennesker og firmaer at undgå dem?

Parabener er en gruppe af seks forskellige konserveringsmidler heriblandt Isobutylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Ethylparaben og Methylparaben. Disse konserveringsmidler bliver ofte anvendt i cremer, shampoo, balsam og make-up, fordi de forhindrer væksten af svampe og bakterier og modvirker nedbrydningen af produktet. I make-up ser man ofte, at der er anvendt mellem to og fire forskellige parabener: Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben og Butylparaben.

I 1920’erne begyndte man at bruge parabenerne i kosmetikbranchen og ca. 20 år senere begyndte man at bruge dem i fødevareindustrien, det skriver a-apotek.dk. Parabener er blevet anvendt i make-up i over 60 år, og er derfor de mest veldokumenterede konserveringsmidler der bruges, i modsætning til de nye stoffer, som man ikke kender lige så godt.

Hvorfor anvender man parabener i produkter?

For ikke at fremtvinge eksem, er det nødvendigt at producenten konserverer produkter, som man anvender på huden, skriver a-apotek. Et par af parabenerne er bedre at bruge i modsætning til andre konserveringsstoffer. Det er de, fordi parabenerne virker aktivt imod mange bakterier, er milde mod huden, og sjældent udvikler allergi. Konservering med parabener er bedre imod allergi, fordi produkterne ikke rådner og på den måde giver infektion og eksem.

I Danmark er reglerne om paraben-indhold i produkter for nyligt blevet reguleret af Miljøministerens bekendtgørelse. I dag er reglerne at der må indgå:  Methylparaben: 0.4%, Ethylparaben: 0.4%, Propylparaben: 0.19%, Butylparaben: 0.19%.

Ifølge hudlæger, vil disse procentdele meget sjældent udvikle allergi. Produkter, som er udviklet sammen med Astma-Allergi Danmark, indeholder endnu færre dele af stofferne.

Hormonforstyrrende parabener

Man kan sige, at der findes ’gode’ og ‘dårlige’ parabener. Man skal holde for øje, at parabener ikke er ens, og at deres virkning og effekt dermed heller ikke er ens. Nogle parabener mener man er decideret ufarlige, mens andre parabener forstyrrer den naturlige hormonbalance. Man siger, at Methylparaben og Ethylparaben er ganske ufarlige, hvorimod Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben og Isobutylparaben er hormonforstyrrende. Der er altså to ufarlige parabener ud af seks, heldigvis er det sjældent at der anvendes Isopropylparaben og Isobutylparaben i kosmetik, men man kan godt støde på dem i andre produkter!

Hvad er hormonforstyrrende soffer?

Der findes hormonforstyrrende stoffer i mange ting såsom tandpasta, kosmetik, cremer, parfumer, computere, legetøj, drikkedunke og madkasser. Alle mennesker og dyr har naturlige hormoner i kroppen, som styrer hvilke processer der skal ske i kroppen, blandt andet måden man vokser på. Kroppen producerer hormoner, når der er brug for det. Forskellen på de naturlige hormoner og de hormonforstyrrende stoffer er, at de hormonforstyrrende stoffer ligner de naturlige så meget, at kroppen kan tage fejl af stofferne. På den måde kan de unaturlige stoffer gå ind og forstyrre den naturlige hormonbalance, det skriver kemienidinhverdag.dk.

En krop der er blevet påvirket af hormonforstyrrende stoffer, kan få alvorlige problemer. Man kan blandt andet få svært ved at få børn, føde drenge med flere kvindehormoner og dermed chance for at udvikle bryster, og man kan derudover føde børn med misdannede kønsorganer. Små piger vil udvikle bryster mens de er omkring tre år gamle, komme for tidligt i puberteten, mens drengenes sædkvalitet vil forringes og få større chance for at udvikle testikelkræft. Både kvinder og mænd vil have større chance for at udvikle brystkræft, det skriver DR, som også oplyser, at jo yngre man er, jo mere udsat er man for de hormonforstyrrende stoffer.

Forfatter: Redaktionen ecolove.dk