I år er der en såkaldt Karl Johan-eksplosion i de danske skove. I forhold til de sidste par år, er der helt vildt mange Karl Johan-svampe end tidligere. Det er det særlige vejrforhold, som har givet spisesvampen de optimale forhold her i Danmark, fortæller svampeforsker Henning Jørgen Knudsen.

Svampejægerne må være glade lige nu, for det er sjældent set at der har været så mange Karl Johan-svampe i Danmark. Svampen er en eftertragtet spisesvamp, og den vælter frem på de danske skovbunde. Flere skovgæster har allerede slæbt flere kilo med hjem til madlavning, og det er da helt sikkert, at de tager i skoven igen for at finde flere af de lækre svampe.

‘Vi har helt ekstraordinært mange Karl Johan-svampe i år’, forklarer lektor Henning Jørgen Knudsen, der forsker i svampe ved Statens Naturhistoriske Museum.

Svampeforskeren har selv samlet mange svampe i år, og har siden august fået beretninger og spørgsmål om svampene på skovbunden.

Kæmpe Karl Johan-sæson

Ikke nok med, at der er utrolig mange svampe som dækker skovbunden for tiden, så ser det også ud til at sæsonen for de lækre svampe bliver meget lang. Måske en af de længste sæsoner nogensinde.

‘Normalt varer Karl Johan-sæsonen kun to-tre uger, men så sent som i går fik jeg en beretning fra Jylland fra en kvinde, som havde fundet masser af Karl Johan i sin egen have’, siger Henning Jørgen Knudsen.

Svampeforskeren mener, at det er på grund af vejret, at vi har fået så mange svampe i år. Kombinationen af varme og regn, giver nemlig svampene et optimalt leveforhold.

‘Vi havde en meget varm sommer, efterfulgt af masser af regn. Det giver optimale betingelser for svampene’, siger Henning Jørgen Knudsen.

Både i Norge og Sverige er skovbundene også fyldte med svampene.

Henning Jørgen Knudsen fortæller, at han kan huske andre år med en varm sommer, og senere en masse regn, men at der dengang ikke kom så mange svampe frem som der gør nu. Svampeforskeren mener, at det kan være fordi at det har regnet for meget de andre år, og svampene kan derfor have druknet nede i jorden.

Hvor er svampene?

Hvis du er interesseret i at finde nogle af de lækre svampe, så kan du stadig nå det. Karl Johan-svampen, er faktisk anset for at være Danmarks lækreste spisesvamp og den vokser i mange typer skove og findes derfor i hele norden. Svampen ses oftes omkring nåleskovsområder, men de er også til at finde i en egeskov eller bøgeskov.

‘Karl Johan er nem at spotte på lang afstand, for heldigvis vokser den steder, hvor der ikke står så meget vegetation,’ fortæller Henning Jørgen Knudsen.

Svampeforskeren giver 5 gode råd til, hvor du finder Karl Johan-svampen:

  1. Kig i åbne områder i skovene, som langs stierne eller på skrænter.
  2. Gamle træer er bedre end unge træer.
  3. Der skal ikke være for mange planter som hindbærbuske eller andet krat
  4. Jorden skal være tæt og ikke for tør.
  5. Karl Johan står tit sammen med den græsagtige plante Bølget Bunke (Deschampsia flexuosa).

Vejret kan også være dig behjælpelig på din jagt efter svampen. Karl Johan-svampen dukker nemlig op 2-3 dage efter et regnvejr.

‘Karl Johan dukker typisk op to-tre dage efter et stort regnskyl. Så ved at følge DMI’s tørkeindeks kan du få en god indikation på, hvor i landet, der snart vil dukke svampe op,’ fortæller svampeforskeren

Kilde:

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/karl-johan-eksplosion-i-danske-skove