I Danmark køber vi i stigende grad flere sodavand end nogensinde før. Efter regeringen valgte at fjerne sodavands-afgiften, er forbruget eksploderet. Det skriver DR.

I 2014 drak vi danskere over 460 millioner liter sodavand, og endnu mere hvis man tæller grænsehandlen med. Regnet ud på hver eneste dansker, så svarer det til, at vi hver især drak 101 liter sodavand i 2014.

Dette er slet ikke en god udvikling, mener ernæringseksperten Marie Steenberger.

’Der er alt for meget sukker i sodavand. Og slet ingen næringsstoffer. Og derfor bliver vi tykke af at drikke sodavand,’ siger hun.

’Og især for børns vedkommende vil jeg sige, at sodavand tager appetitten og derfor betyder, at de ikke får spist det, som de egentlig har brug for.’

En ond cirkel

Når vi først har indtaget sukker, så får vi automatisk lyst til mere sukker for ikke at gå sukkerkolde. Blodsukkeret stiger og falder for hurtigt, som er nemmest at kontrollere ved at blive ved med at spise eller at drikke sukker.

’Og den rutsjetur i blodsukkeret gør, at man bliver skidt tilpas, ukoncentreret og i dårligt humøret. Og ydermere, at man får lyst til mere sukker. Eller at man bliver sulten efterfølgende. Og så kommer man til at spise for meget,’ siger ernæringseksperten.

En anden ting at være opmærksom på er, at når vi indtager sukker i flydende form, for eksempel igennem sodavand, så drikker vi hurtigt alt for meget alt for hurtigt.

’Der er 25 sukkerknalder i en halv liter sodavand. Og den kan vi jo hurtigt drikke. Hvorimod man jo aldrig ville sætte sig ned og gnaske 25 sukkerknalder i sig.’

Sukker medfører sygdom og dårlige tænder

Hvis kroppen får for meget sukker, så ødelægger det et godt immunforsvar.

’Sukkeret lægger sig nærmest som en karamelmasse rundt om de hvide blodlegemer, så de ikke længere fungerer, som de skal. Og så fungerer sukker altså også som næring for visse kræftceller,’ forklarer Marie Steenberger.

Udover at påvirke immunforsvaret, så er der også en anden sundhedsrisiko ved at drikke sodavand. Sodavand indeholder både sukker og syre som går hårdt ud over tænderne.

Man får syreskader på tænderne når man spiser eller drikker syreholdige produkter for ofte. Den sodavand, som gør mest skade på tænderne, er cola. Den laver større syreskader på tænderne, end citroner gør.

Tandlægeforeningen gør opmærksom på, at man ubevidst drikker mange små slurke af flasker med skruelåg, hvilket skader tænderne yderligere. Hvis man tager en lille slurk af en sodavand over et længere stykke tid, vil man hele tiden udsætte tænderne for syrepåvirkning. Det vil sige, at tænderne lægger i et syrebad, hvilket skader dem meget. Det er vigtigt, ikke at tro, at der ikke er syre i en sodavand blot fordi den smager så sødt. Man kan nemlig ikke smage om syreindholdet er højt eller lavt.

Hvad så med light-sodavand?

Nogle forbrugere tyr til light-produkterne, fordi de tror, at disse produkter er sundere end de originale varer. Men Marie Steenberger mener ikke, at light-produkter er værd at anbefale.

’Man undgår selvfølgelig kalorierne. Men light-produkterne indeholder kunstige sødestoffer, som jeg bestemt ikke kan anbefale. Og light-produkterne giver stadig de store – og ikke særligt sunde – udsving i blodsukkeret og efterfølgende sukkertrang,’ forklarer hun.

Derudover laver light-sodavand lige så store syreskader på tænderne, som de originale sodavand gør.

Sådan undgår du sodavand

Hvis man er afhængig af sodavand, så er der to måder at slippe af med trangen på. Man kan enten stoppe med at drikke det helt, eller også kan man erstatte sodavanden med friskpresset ren juice.

’Du kan enten vælge at tage en kold tyrker, og så vil du i løbet af halvanden uges tid være fri af din trang til sodavand. Nogle vil dog få gener med hovedpine i den periode. Du kan også finde nogle sundere alternativer som fx friskpresset frugtjuice – ikke færdigkøbt, for der er også for meget sukker i – men juice, som du selv presser. Eller drik vand, hvor du lige presser en appelsin ned i, så det får en sødlig smag,’ siger ernæringsekspert Marie Steenberger.

Forfatter: Redaktionen på ecolove