Er sukker dårligt for dig? Kan det virkelig påvirke hele menneskekroppen? Når vi taler om tilsat sukker, er svaret et rungende “ja”

Selvom sukkerindustrien aktivt har kæmpet for at ændre den offentlige mening om sukkers sundhedsmæssige virkninger, ved vi nu i dag, at sukker påvirker stort set hvert organsystem i legemet. Og ikke på en god måde. Vi håber, at den nyeste videnskab om sukker vil hjælpe med at inspirere dig til at håndtere sukkerafhængighed. Lad os tage et kig på hvad det værste sukker gør mod din krop.

Hjerte problemer:

De fleste mennesker mener at årsagen til hjertesygdomme skyldes fedt fra kosten. Imens visse industrielle inflammatoriske fedtstoffer som transfedt forårsager hjerteanfald, er sukker i virkeligheden den skyldige. Faktisk, i 2016 opdagede forskere en enorm skandale i sukkerindustri, hvor Sugar Association i 1967 betalte tre Harvard-forskere for at fjerne data fra sukkerens sundhedsskadelige effekter, og i stedet at fokusere på de naturligt forekommende fedtstoffers forventede rolle i hjertesygdomme. (1)

Denne fejlagtige “forskning” konkluderede, at der var “ingen tvivl om”, at det eneste diætindgreb, der var nødvendig for at forhindre koronar hjertesygdom, var at spise mindre kolesterol og at spise flerumættet fedt i stedet for mættet fedt. (2)

Vi ved nu, at dette ikke er sandt. I 2014 kunne forskere videnskabeligt vise, at indtagelse af for meget tilsat sukker kunne øge risikoen for at dø af kardiovaskulær sygdom betydeligt. Fakta er at folk får 17 til 21 procent af kalorierne fra tilsat sukker en 38 procent højere risiko for at dø af kardiovaskulær sygdom sammenlignet med dem, der kun fik 8 procent af deres kalorier fra sukker. Den relative risiko var mere end dobbelt for dem, der indtog 21 procent eller mere af deres kalorier fra tilsat sukker. (3)

Fakta er:

Hvor meget sukker det maksimalt anbefales til børn per dag:

Alder:                  Hvor meget sukker:

0-2 år                  0 gram
3-5 år                  30 gram
6-14 år                45-55 gram
14 år og ældre   55-65 gram

Hvor meget sukker det maksimalt anbefales til voksne per dag:

25 gram sukker eller seks teskefulde/sukkerknalder – om dagen. Anbefalingerne gælder imidlertid ikke for naturlige kilder for sukker, såsom grøntsager, frugter og mælk, da disse fødevarer også indeholder vitale næringsstoffer.

Fedtlever:

Her er en anden grund til at reducere sukkerindtaget. Fedtlever er den mest udbredt leversygdom i verden, og omkring en ud af fire danskere er ramt. Fedtlever skyldes ophobning af fedt i levercellerne, og de hyppigste årsager er alkohol, overvægt og type 2 sukkersyge. I stigende grad skyldes leverfedt for højt indtag af sukker.

Højfruktose majssirup skjuler sig i drikkevarer og forarbejdede fødevarer, og er blevet kaldt et “masseødelæggelsesvåben.” (4) 

Forskere fra  Tuft University opdagede at mennesker, der drikker en sukker-sødet drik om dagen, står over for en højere risiko for at få leverfedt sammenlignet med dem, der fjerner drikkevarer, der indeholder tilsatte sukkerarter. (5)

Interessant nok er mikrobiomet også i spil. Du ser, mikrobiomet tjener som grænsefladen mellem diæt og lever og ændrer diætvirkninger. Forskere undersøgte aktivt vores moders rolle i leverfedt. Hvad der står klart? Drastisk tilbagegang på tilsat sukkerindtag synes at forbedre denne sygdom til en vis grad. (6)

Utæt tarm og andre metaboliske sygdomme:

Er sukker dårligt, især når det rammer tarmen? Det kan du tro! Vi ved, at de mikroorganismer, der lever i tarmen, faktisk virker på samme måde som et stofskifte “organ”, forskere mener nu, at sukker ændrer tarmmikrobioten på en måde, der øger tarmpermeabiliteten, AKA-utæt tarm-symptomer.

Dette betyder den kroniske, lavgradige betændelse, som sukkerudløser kan føre til overførsel af stoffer fra tarmen ind i blodbanen. Dette kan udløse fedme og andre kroniske, metaboliske sygdomme. (7, 8)

At eliminere overskydende tilsat sukker er en nøgle til enhver effektiv behandling mod utæt tarm. Tilføjet sukker fodre gær og dårlige bakterier, der kan beskadige tarmvæggen, som skaber en utæt tarm.

Diabetes:

En undersøgelse fra 2013, der blev offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE, blev der fundet for hver 150 kalorier af sukker, en person indtager om dagen (ca. svarende til en sodavand), øger de risikoen for type 2-diabetes med 1,1 procent. Denne øgede risiko forblev rigtig, selv i betragtning af forskere tilpasset de andre typer fødevarer, som folk spiser (herunder kød, olier, korn, fiberfibre, olier).

Forskere fandt også virkningen af ​​sukker på diabetes rigtig uanset sedentær livsstil og alkoholbrug. (9)

Forskellige kræftformer:

Påvirker sukker kræftrisiko? Da de nationale sundhedsinstitutter gik ud for at undersøge sukkers link til 24 forskellige kræftformer, fandt de ikke tonsvis af offentliggjort forskning, men det de fandt var nok. De fandt nogle forbindelser mellem forskellige typer sukker og visse kræftformer.

For eksempel øger tilsatte sukkerarter risikoen for spiserørkræft, mens tilsat fruktose (som højfruktose majssirup farer) syntes at øge risikoen for kræft i tyndtarmen. (10)

Andre undersøgelser tyder på en forbindelse mellem højt indtag af tilsat sukker og tyktarmskræft. Denne højere risiko forblev, selv efter justering for andre tyktarmskræft risici fakta, som at være overvægtige eller have diabetes. (11)

Sukker kan også øge risikoen for brystkræfttumorer og metastaser i lungerne. Universitetet i Texas MD Anderson Cancer Center offentliggjorde i 2016 en undersøgelse, der fandt store mængder sukker i den typiske vestlige diæt, synes at påvirke en enzymatisk signalvej, kendt som 12-LOX (12-lipoxygenase) på en måde, der øger risikoen for brystkræft.

Forskerne pinpointed fruktose, et komponent af almindeligt sukker og majsstivelse med høj fruktose, som den ansvarlige for lungemetastase i brysttumorstudierne. Tidligere epidemiologiske undersøgelser har vist, at sukkerindtagelse har en indflydelse på brystkræftudvikling, idet betændelse tænkes at spille en rolle.

I dyrestudiet udviste 30 procent af mus på kontrolleret stivelses diæt tumorer. Kostvaner indeholdt sakkarose (også kaldet køkkensukker, raffineret hvidt sukker eller sukker uden fiber)? 50 til 58 procent havde mammertumorer. Brystkræft var mere tilbøjelig til at sprede sig til lungerne hos mus, der blev fodrede med sakkarose- eller med en fruktoseberigede diæt sammenlignet med en stivelseskontrolleret diæt. (12, 13)

Er sukker dårligt for dig? Ja, og her er de sukkerholdige produkter du bør undgå!

Kært barn mange navne; ja sukker falder ind under alle mulige forskellige navne på ingrediensetiketter. Mens det i øjeblikket næsten er umuligt at fortælle procentdelen af ​​sukker, der kommer fra naturlige eller tilsatte kilder, ser det ud til at en bedre mærkning er lige rundt om hjørnet i USA. Ved midten af ​​2018 bør Amerikanerne forvente at se en “Added Sugar” -linje på etiketten, Nutrition Facts. (14).

Se de danske regler som gælder for mærkning af fødevarer her.

En tommelfingerregel for at finde disse skjulte sukkerarter er, at enhver ingrediens, der slutter i “ose”, er en type sukker.

Lad dig heller ikke narre af mere naturligt lydende navne. Sødemidler som rørsukker, sukkerroer, frugtsaft, rissirup og melasse er stadig sukkertyper. Tjek også produktets ingrediensliste. Jo højere en ingrediens er på listen, jo mere er den inkluderet i et produkt.

Andre navne for tilsat sukker omfatter:

  • Vandfri dextrose
  • Brunt sukker
  • Konfektørens pulveriseret sukker
  • Majssirup
  • Majssirup solids
  • Dextrose
  • Fruktose
  • Højfruktose majssirup  (HFCS)
  • Invertsukker
  • Laktose
  • Malt sirup
  • Maltose
  • Melasse
  • Nektarer (fx fersken eller pære nektar)
  • Pandekage sirup
  • Råsukker
  • Sakkarose
  • Sukker
  • Galactose
  • Hvidt granulatsukker (15)

Resume:

  • Er sukker dårligt for dig? Ja bestemt. Tilføjet sukker kan betydeligt øge risikoen for tidlig død.
  • Sukker påvirker hjernefunktion, kan forårsage leverfedt og øger risikoen for hjertesygdomme.
  • Tilføjet sukker ser ud til at øge risikoen for brystkræft og metastase i lungerne.
  • Der er snesevis af navne for tilsat sukker på ingrediensetiketter.
  • Imidlertid er naturlige kontra tilsatte sukkerarter ikke differentieret på disse etiketter.
  • Ved at holde tilbage på forarbejdede fødevarer og drikkevarer, reducere du dit sukkerindtag.
  • Hvis du bruger sukker, skal du bruge mindre forarbejdede former, og samtidig brug dem sparsomt. Alternativt anbefales det at bruge grøn stevia eller kokospalmesukker
  • At få nok af høj kvalitet protein, fiber, frugt og grønt kan hjælpe dig med at mindske dit sukkerbehov over tid.

Og lige lidt ekstra info… 

  1. Dextrose og sukker er både sukker
  2. Sukker er en generel betegnelse, mens dextrose er en bestemt type.. sukker
  3. Der findes forskellige typer af sukker, såsom:… monosaccharider, disaccharider og polysaccharider dextrose er under monosaccharid.
  4. C6H12O6 er den kemiske formel af dextrose, men sukker i tilfælde af saccharose har formel C12H22O11

Kilder: (1) jamanetwork.com/,  (2) www.ucsf.edu/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/, (5) /now.tufts.edu/news, (6)www.ncbi.nlm.nih.gov, (7,8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/, (9)journals.plos.org/plosone/article, (10) www.ncbi.nlm.nih.gov/, (11) www.ncbi.nlm.nih.gov/, (12) www.ncbi.nlm.nih.gov, (13) www.mdanderson.org/, (14) www.npr.org/sections/thesalt, (15)www.choosemyplate.gov/

www.wisdombog.com/

Forfatter: Redaktionen på ecolove