Hvert år anslås det at 80 milliarder stykker tøj forbruges globalt. I betragtning af denne umættelige efterspørgsel efter nyt tøj, skal vi som forbrugere, begynde at tænke mere over hvor, og hvordan produktet er produceret

Ved at søge oplysninger om de mennesker, der producere dit tøj, de arbejdsforhold de blev skabt under og i, samt de tekstiler de er lavet af, kan du begynde at foretage nogle valg, som gør planeten lidt “grønnere”.

For at starte, er her et overblik over de mest almindelige tekstiler, du finder i garderobeskabet, og hvor de står i forhold til bæredygtighed:

1. HAMP.

Hamp den mest alsidige plante på planeten. Hamp er den eneste plante, der kan brødføde dig, klæde dig på, skabe et hjem til dig og samtidig give dig naturlige skønhedsprodukter.

Som tekstil er det åndbar, varmt, fugtgivende, antibakteriel og kan let blandes. Det er et meget slidstærkt stof, der bliver blødere med vask og slid, og det er biologisk nedbrydeligt. Desuden kræver hampplanten ikke meget vand, og det kan producere to til tre gange mere fiber per 4.000 m2 end bomuld. Det giver faktisk jorden næring, i stedet for at fjerne dets næringsstoffer. Alle disse ting til sammen, giver hamp et bæredygtighedsperspektiv som er den bedste løsning vi har.

2. LINEN.

Linen er blevet en favorit blandt miljøvenlig tekstiler. Linen er lavet af hør og har været høj værdsat i hundredvis af år på grund af dets holdbarhed.

Som tekstil er det åndbart, slidstærkt, let, absorberende, antimikrobielt, modstandsdygtigt og køligt ( det nedsætter din kropstemperatur om sommeren, i modsætning til bomuld ). Med hensyn til bæredygtighed kræver det langt mindre vand end bomuld og kræver ingen kemiske gødninger eller pesticider. Bonus: Det er også biologisk nedbrydeligt.

3. BOMULD.

Mens bomuld er en naturlig fiber, der kan bionedbrydes i slutningen af sit liv, er det også en af de mest miljømæssigt krævende afgrøder, der er. Bomuldsindustrien bruger nu 25 procent af verdens insekticider og 10 procent af verdens pesticider. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen i udviklingslande dør 20.000 personer af kræft, og aborter som følge af kemikalier sprøjtet på konventionel bomuld. Bomuldsafgrøder kræver også en stor mængde vand at dyrke (tænk næsten 2.500 liter for en T-shirt), som igen lægger en betydelig belastning på miljøet. Måske vil en afgift blive nødvendig i de områder, hvor der er vandmangel som Sydafrika og Californien.

Ja, der er et voksende marked for økologisk bomuld, men det løser ikke vandproblemet. Og selvom økologisk bomuld ikke dyrkes ved hjælp af pesticider og herbicider, er det ofte til en pris, som mange mennesker ikke har råd til.

4. BAMBUS.

Bambus er en naturlig fiber fremstillet af bambusplanten. Som tekstil er det silkeagtigt i tekstur, utrolig slidstærkt og har fugtgivende egenskaber. Mere end det, så kræver bambus meget lidt vand og ingen gødninger eller pesticider for at vokse og er bionedbrydelig.

Det har dog en mørk side. Processen med at omdanne bambus til stof er meget kemisk intensivt, og det producerer en del affald. Dette gør bambus meget mindre bæredygtig end du måske tror ved første øjekast.

5. LÆDER.

Det kontroversielle materiale betragtes ofte som ikke særlig bæredygtigt på grund af det faktum, at det kommer fra dyr. Det produceres også normalt ved brug af meget giftige behandlings- og garvemetoder.

Når det er sagt, arbejder Leather Working Group for øjeblikket for at give ressourcer til mere bæredygtigt fremstillet læder, der er naturligt garvet med miljøvenlige agenser og farvet med naturlige vegetabilske farvestoffer, der ikke ender med at forurene vores vandveje yderligere.

Designere forsøger sig med genbrugslæder, og der er masser af nye “plantebaserede” læderinnovationer, der kommer i spil som Pinatex og champignon læder, der er meget mere bæredygtige, så hold øje med dette område.

6. POLYESTER.

Polyester er et billigt udbredt syntetisk fiber, der er lavet af petroleum – det samme stof, der skaber plastikflaskerne, og de kasser vi bruger. Det krøller ikke og er et slidstærkt stof, der tørrer hurtigt … men det kan tage op til 200 år at blive nedbrydt. Mens polyester kan genbruges, kræver det endnu en kemisk proces at bryde den ned.

I 2050 kunne der være mere plast i havet end der er liv i havet. Statistikker som dette får os at tro, at der ikke er grund til at vores tøj, pumper flere plastikfibre ud i vores miljø, og jeg er sikker på at du er enig.

Det er værd at nævne, at recirkuleret polyester eller rPET (recycled polyester) nu bruges mere ofte, især i sportstøj, badetøj og overtøj. rPET er lavet af genanvendt plastik efter brugte vandflasker, beholdere og brugte polyesterbeklædningsgenstande. Brugen af rPET reducerer brugen af olie, genbruger affald og skærer i behovet for virgin polyesterindustrien.

7. AKRYL.

Akryl er et syntetisk, menneskeskabt alternativ til uld. Mens det er let, blødt og billigt, fnuller det nemt og er ikke særlig åndbart. Da akryl er syntetisk kan det ikke bionedbrydes. Det kan heller ikke genbruges og kræver giftige kemikalier og meget energi til at producere.

Så der har du det! I sidste ende går mode og vores forbrug af tekstiler hånd i hånd. Så selvom du vælger bedre materialer som er vigtigt for miljøet og bæredygtigheden som helhed, er det vigtigere at forbruge mindre og køber bedre kvalitet der holder – ideelt er dem, der er lavet af naturlige fibre som hamp, linen og økologisk bomuld, der kan nedbrydes når det er slidt.

Kilde: who.int

Forfatter: Redaktionen på ecolove