Brugte tekstiler og tekstilaffald er et område, som har fået øget bevågenhed de seneste år, bl.a. på grund af deres oplagte cirkulære potentiale, der på nuværende tidspunkt langt fra udnyttes

I den ene ende af værdikæden er der god evidens for, at tekstilproduktion er en af de mest miljøbelastende aktiviteter overhovedet, set på globalt plan, mens vi i den anden ende af værdikæden også ved, at der, til trods for at vi i Danmark er relativt gode til at indsamle brugte tekstiler, fortsat er rigtig store mængder brugt tekstil, der hverken indsamles til genbrug eller genanvendelse. Der er derfor kommet fokus på, hvordan tekstiler kan produceres med mindre ressourceforbrug og miljøbelastning, hvordan mængderne af tekstilaffald kan mindskes samt hvordan andelen af de indsamlede tekstiler der genbruges og herefter genanvendes, kan øges.

Nu kan en ny opfindelse gøre det lettere for tøj at blive genbrugt med ​​Resortecs Smart Stitch-tråd. Sytråden kan både fungerer til personlige og kommercielle symaskiner og opløses ved høje temperaturer. Med varmeapplikation bliver genanvendelse og genbrug meget mindre energi og ressourceintensiv. Traditionelt kræver fjernelse af lynlåse og knapper betydelig manuel arbejdskraft, hvilket kraftigt bremser den samlede genvindingsproces for tøj.

Resortecs dissolvable thread
Resortecs dissolvable thread

Med Smart Stitch-tråden kan produkter, herunder sko, jeans og rygsække let demonteres til fremtidig genbrug, og tråden kan hjælpe mærker med at reducere fyldte lagere, og håndtere retur og genanvendelse. Efter fornyelig at have vundet inaugural textile innovation award fra Textirama, vil præmiepengene på de 40.000 euro kunne hjælpe virksomheden med at udvikle sine planer, der inkluderer demonteringsanlæg for at adskille produkter i meget større skala. Resortecs yder også support til cirkulær økonomirådgivning til brands, der søger måder at forbedre deres miljøaftryk på.

Kilde: resortecs.com

Forfatter: Redaktionen på ecolove