Et designteam har udviklet en fortøjningsbøje der kan fjerne mikroplast fra havet

Den spanske designgruppe YUDesign har vundet en national James Dyson-pris for sit design af en fortøjningsbøje; YUNA der kan filtrere mikroplastik fra havet.

Hvad sker der egentlig med de enorme mængder af plastik, som ender i havet? Et bud er, at det nedbrydes til mikroplastik, som måske kan påvirke havets mindste liv og dermed grundlaget for alt liv i havet. Nogle estimerer, at der inden 2050 vil være en større masse af plast i havet end fisk.

For at hjælpe med at løse dette problem blev YUDesign inspireret af formen på Ocean sunfish og hvordan de tilpasser sig de ændrede havstrømme. Bøjen indeholder filtre og fungerer passivt mens den opsamler partikler når den drifter og spinner rundt i strømmene. YUNA indeholder flere filtre til opsamling af partikler i forskellige størrelser, og aktivt kul bruges til at filtrere de mindste partikler.

Bøjen er lavet af polythen, der ikke nedbrydes i mikroplastpartikler. Konstruktion af bøjen er meget enkel – ved hjælp af en form, danner de to halvdele den ydre struktur. Dette holder også produktionsomkostningerne lave, og koster kun 20 procent mere end en almindelig bøje.

Holdet hos YUDesign blev inspireret af at se effekten af ​​plast på Middelhavets strande og fortæller:

“At beskytte det lokale liv har været det vigtigste incitament til gennemførelse af dette projekt.”

Mere og mere plastik

Produktionen af plastik er eksploderet i løbet af de sidste 50 år – fra 15 mio. tons i 1964 til 348 mio. tons i 2017 – og forsætter produktionshastigheden og forbruget som nu, vil mængden af plastikproduktionen være fordoblet om mindre end 20 år.

Mens de store stykker plast er nemmere at få øje på, er det de små, mikroskopiske plaststykker, som der er flest af i havet. Vi håber at YuDesigns enkle, og effektive bøje opmuntrer andre til at komme med måder at beskytte deres lokale miljø.

Kilde: www.yudesignupv.com

Forfatter: Redaktionen på ecolove