Er sødemidler sundere end sukker, hvor meget sukker må man spise hver dag og hvad er frugtsukker egentlig? Her kan du finde ti sandheder om sukker, sødestoffer og frugtsukker, som Fitliving har skrevet. Bladet har nemlig spurgt kostvejleder og klinisk diætist Anne Louise Knudsen til råds.

Forskel på sukker og sødemidler

Hvis man ikke døjer med sukkersyge eller overvægt, bør man ikke spise eller drikke sødemidler. Sødemidler indeholder ofte e-numre, og nogle af mærkerne, fx Hermesetas og Birkesød, får blodsukkeret til at stige og indeholder kalorier. Isis Perfect Sød og Sukrin indeholder ikke kalorier, og påvirker ikke blodsukkeret, men generelt kender man ikke til bivirkningerne af sødemidler. Sukker er deridmod ’renere’, men kan slide hårdt på organerne ved store indtag.

Man skal huske på, at der også findes naturlige alternativer såsom kokossukker, palmesukker og stevia, hvis man ikke ønsker at spise hvid raffineret sukker. Man skal blot være opmærksom på at købe disse varer fra bæredygtige forhandlere, da de ellers godt kan have indflydelse på udryddelse af regnskovene.

Man bliver hyperaktiv af sukker

Når man spiser sukker bliver det hurtigt optaget af blodet, hvilket kan få dig op at køre. Samtidig falder dit blodsukker hurtigt igen, hvilket enten kan give dig hovedpine eller give dig en endnu større sukkertrang end du havde tidligere. Sammenlignet med et stykke rugbrød, dadler eller figner, ville dit blodsukker også stige, men kostfibrene i disse fødevarer ville sørge for, at det er en mere stabil og ikke lige så høj stigning, som hvis det var raffineret sukker. Derudover ville dit blodsukker heller ikke falde så hurtigt igen. Ergo ville du have et mere stabilt blodsukker og et mere stabilt energiniveau i længere tid, hvis du spiser fra en naturlig kilde. Ofte kan et stort glas vand, et par nødder, eller en lille naturlig snack sagtens få sukkertrangen til at forsvinde. Hvis du går sukkerkold fordi du er sulten, er det selvfølgelig bedst at spise et måltid mad.

Sukker kan gøre dig søvnig

Hvis man spiser sukker, så stiger blodsukkeret, hvilket kan få en helt op og køre. Samtidig falder blodsukkeret også hurtigt igen, hvor man kan føle sig endnu mere sukkertrængende eller træt. Sukker hjælper hurtigt, hvis man er gået sukkerkold, men sukker løser ikke problemet, da blodsukkeret vil blive endnu lavere end det allerede var. Hvis man går sukkerkold og spiser ’rigtig mad’ i form af rugbrød eller skyr, kan man hurtigt mærke, at det hjælper på blodsukkeret. Samtidig er det ikke en god idé at spise sukker om aftenen, da man kan have svært ved at falde i søvn, når man har højt blodsukker.

Sødemidler indeholder afførende stoffer

Hvis man spiser utrolig meget sukker, kun man hurtigt få ondt i maven. Flere mennesker har svært ved at nedbryde sukker, men sødestoffer indeholder derimod direkte afførende stoffer.

Hvis ikke hvid sukker, hvad så med rørsukker?

Nogen tror, at rørsukker er sundere end hvid sukker. Det er ikke rigtigt. Forskellen på de to sukkertyper er, at rørsukker indeholder en smule sirup, som man normalvis damper fra, når man fremstiller hvid raffineret sukker. Det hvide sukker er raffineret, hvilket betyder, at alt andet end det hvide rene sukker er fjernet. Der er ikke forskel på, hvor lidt nærring de indeholder, eller hvor sunde de er.

Økologisk sukker er heller ikke sundere på kroppen på den måde. Fordelene ved økologisk sukker er, at det er produceret med mindre kemi og der er større sandsynlighed for, at de mennesker der arbejder med det, arbejder under gode vilkår.

Energidrikke med sukker kan give blodpropper

I Amerika har man undersøgt, hvordan energidrikke med sukker kan give blodpropper i hjertet. Forskerne kom frem til, at sukker har effekt på indholdet af triglycerider i blodet. Triglycerider er fedtstoffer vi har i kroppen, der stammer fra mad. Hvis antallet af triglycerider er for højt, er det ofte fordi man har sukkersyge, er for tyk eller drikker for meget alkohol. Et for højt antal af disse fedtstoffer kan senere føre til åreforkalkning, som giver blodpropper i hjertet.

Hvis man ofte drikker eller spiser sukker, får kroppen automatisk et for højt blodsukkerniveau og store svingninger i blodsukkeret, hvilket kan føre til hjerte-kar-sygdomme.

Påvirker sukker huden?

Nogen hævder, at sukker kan give rynker, men det er der ingen beviser på. Mennesker der spiser meget sukker, kan dog få en fedtet hud med bumser, eller få en sart hud, fordi de generelt vil mangle nærringsstoffer på grund af deres madvaner og livsstil. Solbadning og rygning har en større effekt på hudens smidighed og rynker, end sukker har.

Derfor er frugtsukker sundere

Hvid sukker og frugtsukker indeholder lige mange kalorier pr. gram. Forskellen på de to kilder er, at frugterne indeholder andre nærrende ingredienser. Hvis man spiser et stykke frugt, får man dermed også vand, vitaminer og kostfibre, som gør, at blodsukkeret ikke stiger og falder på samme måde, som hvis man kun spiser sukker. Derudover mætter frugten også længere, fordi den indeholder fibre.

Light-produkter indeholder også sukker

Når der står på et light-produkt, at det ikke er tilsat sukker, så betyder det kun, at det ikke er tilsat hvidt sukker. I mange produkter har producenterne i stedet tilsat sødemidler med kalorier eller frugtsukker, som indeholder lige så mange kalorier som hvid sukker. I de fleste tilfælde, indeholder light-produkterne kun en lille smule færre kalorier end de originale.

Sukker får organerne på overarbejde

Hvis man spiser meget sukker, kræver det, at organerne får fikset sukkertrippet. Der kommer for meget sukker i blodbanen, hvor sukker ellers ikke hører hjemme. Derfor vil kroppen danne mere insulin, som dannes i bugspytkirtlen. Insulinen transporterer sukkeret fra blodbanen ind i muskelcellerne. Hvis man bliver ved med at spise sukker, fx til en fødselsdag eller fredag aften foran fjernsynet, vil bugspytkirtlen komme på overarbejde. Derfor vil indtaget af sukker slide på organerne, hvis man spiser det for ofte eller i for store doser. Dette er grunden til, at det anbefales at spise sukker fra naturlige sukkerkilder, som også indeholder vitaminer og kostfibre. Hvis man spiser små mængder mad eller mellemmåltid cirka hver anden-tredje time, undgår man at gå sukkerkold og derved ikke føle en stor trang til sukker.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk