Hvis du ønsker at forebygge ukrudt i din have uden brug af sprøjtegifte, kan det bedst betale sig at begynde bekæmpelsen om foråret inden ukrudtet rigtig når at udvikles.

Terrassen
Du kan undgå ukrudt på terrassen ved at lægge en fiberdug under fliserne, eller alternativt fuge med cement mellem fliserne som også giver et flot finish – med den sidste løsning skal man være opmærksom på at terrassens placering i fremtiden bliver meget permanent.

Blomster og blomsterbede
En have fyldt med blomster er ensbetydende med pollen og nektar som medfører en masse nyttige insekter. En af havens nyttigste insekter er Mariehønen, dens larver spiser nemlig op mod 600 bladlus i sin levetid.

Det kan også anbefales at dække blomsterbedene med bunddækkeplanter. De lave planter vil være med til at skygge for solen og forhindre ukrudt i at spire. Vi anbefaler at bunddækkeplanterne plantes tæt for maksimal effekt og udnyttelse (cirka 6 per kvadratmeter).

Flis
Hvis man ikke ønsker at plante sine blomsterbede med bunddækkeplanter, kan man alternativt sprede et lag flis på 10-15 centimeter, det modvirker nemlig også forekomsten af ukrudt. Dog kan et for tæt dække af flis også have en negativ indflydelse på de jordlevende organismer.

Lugning
Begynd allerede i det tidlige forår med at finde hakkejernet frem og luge. Det er vigtigt at du få fjernet ukrudtet inden det når at kaste sine frø. Hvis du får fjernet ukrudtet for sent, skal du sørge for at fjerne det helt fra haven. Hvis du smider ukrudtet på komposten efter det har kastet sine frø, er der stor sandsynlighed for at du blot spreder ukrudtet i haven når du spreder komposten ud. Det er nemmeste at luge efter et regnvejr, da rødderne sidder løsere i den bløde jord.

Kompost
Når sæsonen er ved at nå sin afslutning, så lug ekstra grundigt i køkkenhaven og spred efterfølgende et godt lag kompost. Det giver fornyet energi til køkkenhaven og den vil være mere fremkommelig til det næste forår.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk