Med EU’s klimaaftale følger et signal til store lande som USA og Kina. Det skaber derudover også en form for pres på de to store magter, hvilket er yderst vigtigt skriver dr.

EU’s nye klimaaftale lægger pres på store lande såsom USA og Kina, det mener den grønne tænketank Concito ifølge dr.dk. Til næste år skal der nemlig afholdes et globalt klimatopmøde, og det er ved denne lejlighed at EU’s klimaaftale skal inspirere de store verdensmagter.

‘Man kan altid ønske sig mere, men det var nok det, man kunne opnå,’ siger chefkonsulent Susanne Krawack.

Helle Thorning-Schmidt (S) gjorde i nat klart at hun var tilfreds med den nye klimaaftale og særdeles tilfreds med at der er kommet et mindst ind i aftalen om, at CO2 udledelsen skal reduceres op til 40 procent inden 2030.

‘Mindst’ kan skabe forandring

Hvis ‘mindst’ får lov til at vokse sig større, kan det have en bærende betydning, det mener Susanne Krawack.

‘Får det lille ord en betydning, så er det en god tilføjelse,’ siger hun. Chefkonsulenten gør opmærksom på at hun endnu ikke har læst aftalen.

Det spørgsmål som Susanne Krawack er mest nysgerrig omkring, er offentliggørelsen af om reduktionen er delt ud på hvert enkelt EU medlemsland.

Detaljen rummer fare

Susanne Krawack mener, at djævlen ligger i detaljen, men at klimaaftalen er et bærende signal at udsende til andre lande.

‘Som bekendt ligger djævlen jo i detaljen. Men alt i alt er det en vigtigt signal at få sendt til andre lande,’ siger hun.

Aftalen rummer, at udover at EU skal reducere CO2 udledningen, så forpligter landene sig også til at grøn og vedvarende energi skal fylde 27 procent af hvert lands forbrug når vi går ind i år 2030. Ydermere skal alle lande gøre mere brug af de grønne energikilder.

Kilde:

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2014/10/24/1024085309.htm