EU’s ministre har længe ikke kunnet blive enige om den nye GMO-majs skulle tillades. Derfor bliver valget nu truffet af Kommissionen.

Efter et meget langt forløb har det stadig ikke været muligt for EU’s medlemslande at aftale om dyrkning af den nye type GMO majs skal tillades i EU eller ej. Nu er beslutningen i Kommisionens hænder som højst sandsynligt vil godkende de gensplejsede grønsager selvom der er mange lande som er imod.

Udenrigsminister Martin Lidegaard, som stemte imod GMO-majsen på Danmarks vegne, er bestemt ikke tilfreds med at det er Kommissionen som skal tage beslutningen. 

Ole Ryborg, som er DR Nyheders EU-korrespondent fortæller, at Kommisionen højst sandsynligt har tænkt sig at godkende den nye type majs, selvom kun tre land stemte for.

‘Der er kun tre lande, der er for. Resten var stærkt imod, eller afstod fra at stemme. Alligevel ser det ud til at blive tilladt. Det er op til europakommisionen. Og de lægger ikke skjul på, at de har tænkt sig at tillade den,’ siger han.

Beslutningen udskudt

Nitten lande er stærkt imod den nye GMO-majs, og de eneste tre lande der stemte for var Sverige, Spanien og Storbritannien. Derudover ville seks lande ikke røbe om de ville godkende majsen eller ej.

‘Det her er virkelig et politisk skifte. Man har udskudt GMO-beslutningerne i et årti. Nu kommer der så en ny tilladelse. Men man er chokeret over, at der kommer en tilladelse, selvom så mange lande klart er imod,’ siger Ole Ryborg.

På grund af den store uenighed mener Danmark, at den bedste løsning er at hvert land selv bestemmer om GMO-majsen skal tillades i det pågældende land eller ej. Derfor vil miljøministerrådet undersøge om de kan ændre systemet.

‘Det man kunne håbe på er, at vi kan finde kvalificeret flertal til at lade det være op til de enkelte lande, om der rent faktisk skal dyrkes GMO på egen jord. Fordi det er noget, der er mange følelser i og mange holdninger til, og der er usikkerhed i mange lande omkring den her afgrøde,’ siger ministeren.

Ifølge ministeren er grunden til, at Danmark ikke vil have GMO-majs her i landet, er fordi at flere sikkerhedsspørgsmål omkring majsen ikke er besvaret.

‘Grunden til at Danmark i dag stemte imod den her GMO-majs, det er, fordi vi ikke synes, der er blevet lagt en ordentlig overvågningsmekanisme frem, så vi kan følge, om majsen spreder sig og have sikkerhed for, at den ikke gør det uønsket. Den sikkerhed skal vi have, før vi siger ja, og det synes vi ikke, at vi har,’ siger Martin Lidegaard.

Kilde:

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/02/11/111405.htm