Et enzym er blevet udviklet af forskere, der kan fordøje visse typer plast, hvilket giver nyt håb til bekæmpelsen af plast som udgør en global krise

Ifølge en undersøgelse foretaget af avisen The Guardian, sælges der en million plastflasker hvert minut rundt om i verden. Kun en lille del af disse genanvendes, hvilket efterlader resten på lossepladser og i oceanerne.

Nu har forskere ved University of Portsmouth taget et skridt videre i plastgenbrug, i forbindelse med opdagelsen af et enzym, som kan fordøje polyethylenterephthalat (PET) plast.

Forskningen var den samlede indsats af et hold ved University of Portsmouth og US Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory. Forskerne tog udgangspunkt i en bakterie opdaget i 2016 på en japansk affaldsplads. Bakterien havde udviklet sig naturligt for at fordøje plast. Mens man studerede enzymet, skabte holdet utilsigtet et molekyle, der var endnu bedre til at nedbryde PET.

Teamleder Professor John McGeehan fra University of Portsmouth beskrev forbedringen i enzymets evne til at fordøje plast som “beskeden”. Han påpegede dog også, at denne uventede opdagelse tyder på, at “der er plads til yderligere forbedringer af disse enzymer …”

I øjeblikket tager PET-plast hundrede år at nedbrydes, mens enzymet kan begynde at nedbryde plastiket på blot få dage. Derudover kan det nye enzym også nedbryde polyethylenfurandicarboxylat (PEF), en biobaseret plast, der anvendes som erstatning for glasflasker.

Holdet håber at udvikle en måde at kunne fremskynde den enzymatiske handling yderligere, og skabe en større genanvendelsesproces. McGeehan antyder, at enzymet i fremtiden vil kunne bruges til at vende plast tilbage til deres originale komponenter, som derefter vil kunne bruges til at lave nye plastikartikler.

Kilde: www.port.ac.uk
Kontakt: [email protected]

Forfatter: Redaktionen på ecolove