Teknologien kan bruges til at fremstille alt fra kaffekapsler til salatskåle og plastikbeholdere

Den svenske virksomhed PulPac i Göteborg, hævder at have udviklet verdens første produktionsmetode til udskiftning af alle typer engangsplastbeholdere. Produkterne er ikke kun billigere end plastik engangsartikler, de er også både bionedbrydelige og komposterbare.

Bøjler fremstillet af bionedbrydeligt cellulosemasse
Bøjler fremstillet af bionedbrydeligt cellulosemasse

Systemet tørformer cellulosemasse til næsten enhver form på mindre end et sekund. Pakker beregnet til opbevaring af tørt gods kan være fremstillet af kun cellulose, som opløses i vand på få minutter. For beholdere med væske kan cellulosen modificeres så den nedbrydes langsommere.

PulPac bruger en metode som hedder våd spinding; hvor fibrene ekstruderes direkte i et flydende kar, og hvor massen placeres i en isostatisk højtrykspresse. Dette får massen til at danne en form og gør den stenhård øjeblikkelig. Processen gør det muligt at forme cellulose med samme hastighed, og lave omkostninger som metoder der anvendes til plast.

Ifølge PulPac bruger deres metode intet vand i modsætning til traditionelle støbemetoder, som ofte bruger store mængder vand. PulPac bruger vedvarende træfibre til sit råmateriale, hvilket også er billigere end det råmateriale, der bruges til at fremstille plast- eller aluminiumsemballage.

PulPac-direktør Linus Larsson understreger, at de lave omkostninger ved PulPac vil gøre det mere tiltalende for mange virksomheder, idet han siger “Bæredygtighed har altid været dyrt, og for at få ændringer til at ske, skal du gøre det billigt.”

Engangsplast som f.eks. kaffekapsler, optager enorme mængder plads på deponeringsanlæggeme, hvor ca. 29.000 kapsler sendes ud hvert minut. Mange engangsbeholdere er også lavet af jomfruelige materialer eller skal demonteres, før de kan genanvendes. Med denne metode får producenterne en unik chance for at ændre på deres klima og miljøaftryk.

Kilde: www.pulpac.com

Forfatter: Redaktionen på ecolove