Den tyske møbelsnedker David Ritter er uddannet indretningsarkitekt, men har specialiseret sig i at udvikle bæredygtige møbler af OSB-plader, som han genbruger fra træindustrien.

Ritter er uddannet som indretningsarkitekt, men har mange års erfaringer inden for snedkerfaget. Allerede som 16-årig fandt Ritter en interesse for at skabe møbler, da han fik et fritidsarbejde hos en dygtig møbelsnedker i Tyskland.

’Her lærte jeg alt om den praktiske håndtering af træ som materiale og om maskinerne til at behandle træet med,’ fortæller David Ritter, som blev træt af at sidde på et kontor efter den lange teoretiske uddannelse. Hurtigt fandt han ud af, at han hellere ville ud og skabe noget med sine hænder.

’Det var vigtigt for mig at få hands-on med træ, og derfor åbnede jeg min egen virksomhed, så jeg kunne være en del af hele tilblivelsesprocessen for hvert møbel,’ siger Ritter, som lavede et skrivebord af europaller som sit første store gennembrud i Tyskland. Skrivebordet hedder Florian.

’I rillerne mellem trælamellerne på europallen har jeg placeret sorte MDF-plader, bordpladen er så slebet glat og til sidst behandlet med olie for en blød og smidig overflade,’ siger Ritter stolt om sit skrivebord, som han allerede har solgt tolv stykker af.

david

Succesfulde eksperimenter med OSB-plader

Efter sin europalle-periode, begyndte Ritter at eksperimentere med OSB-plader (oriented strand board), som kan træde i stedet for krydsfinér. Størstedelen af træspånerne til disse håndværk er fra bæredygtige skovbrug. Når man fremstiller OSB-plader er der næsten intet spild, fordi hele træstammen benyttes uanset længde og bredde. For at undgå at smide dem ud, presser man dem i stedet sammen med lim, så de bliver til OSB-plader.

Det er disse OSB-plader, som Ritter anvender med en særlig teknik, hvor han fylder hullerne og herefter sliber pladen fin og glat. Som prikken over i’et får pladen et lag lak. Hvis man ønsker pladen i en bestemt farve, så kan det også lade sig gøre. Med farve vil pladen skabe et fint og unikt mønster.

’Det er en lang proces at give OSB-pladerne den særlige finish, da de skiftevis ska spartles ud, tørres og lakeres,’ siger David Ritter og fortæller, at han bruger en hel uge på at skabe et enkelt bord. Indtil nu, har snedkeren specialiseret sig i alt inden for borde, men kan også kreere andre slags møbler hvis de efterspørges. Møbler såsom skamler, klædeskabe, reoler og andre alternativer til opbevaring.

’Det er folk, som ønsker bæredygtige løsninger, der henvender sig til mig, da fremstilingen af mine møbler så vidt muligt er baseret på miljøvenlige materialer,’ siger han. Ritter glædes ved tanken om at skabe rustikke møbler på utraditionelle metoder.

’Jeg kan også godt lide, at møbler ikke er så forfinede, men fremstår lidt råt, ligesom det mere er forvandlingsprocessen, som inspirerer mig,’ fortæller David Ritter, og forklarer, at han bedst kan lide at skabe møbler i hånden, selvom det bliver en dyrere proces. Et bord koster cirka 3.500 kr. alt efter størrelse.

’Jeg fornemmer, at der i dag er en stadigt stigende efterspørgsel på møbler med en personlig historie – hvor der står et menneske og laver det frem for masseproducerede varer.’

Men det er ikke kun enestående møbler, som David Ritter kan skabe. Han har også kreeret en lille pendel, hvor man kan få trykt et billede på en lampeskærm. Og for at huske hvor han kommer fra, så er hans lampe på kontoret udsmykket med et billede af sin tyske hjemby Tübingen.

’Det er næsten kun fantasien, der sætter grænserne med hensyn til lampernes udseende. Man kan også vælge mellem farvede ledninger,’ siger han.

Et af de helt store bestillingsopgaver som David Ritter har været udsat for, bestod af at levere plader til kantinen på Københavns Erhvervsakademi (KEA),  hvor alle spiseborde og køkkenet skulle bestå af Ritters OSB-plader. Derudover har arkitekten også leveret spartlede plader til to suiter til Hotel Ryttergården på Bornholm. Suiterne var designet af arkitektfirmaet TXN. Men ikke nok med det, så har David Ritter også hjulpet privatpersoner, der efterspurgte møbler, bordplader og skabslåger af OSB-plader. I sommermånederne gav Ritter den berlinske tøjbutik Miwai et helt nyt look med sine enestående OSB-plader.

’OSB-pladerne er fremtidssikrede på den måde, at fremstillingen af dem belaster miljøet mindst muligt, da jeg anvender formaldehydfri lim og undgår alle former for opløsningsmidler,’ siger han.

Forfatter: Redaktionen ecolove.dk

Kilde: http://cphmade.org/da/members/designritter