Når forbrugerne skal vælge citrusfrugter, tyr flere hen til den økologiske del af grøntsagsafdelen. Det viser sig, at forbrugerne foretrækker økologiske citrusfrugter, i frygt for overfladebehandling af de konventionelle frugter. Men det er faktisk slet ikke overfladebehandlingen som er skurken, det er derimod pesticiderne man skal undgå, det skriver DR.

Julen sig nærmer, og det gør sæsonen for citrusfrugter også. Og i år er det særligt de økologiske citrusfrugter, som kommer med danskerne hjem. De danske forbrugere foretrækker de økologiske citrusfrugter, for at undgå at få overfladebehandlet frugter, men er overfladebehandlingen farlig at spise, eller er det i virkeligheden en anden kemi, som vi skal undgå?

De danske forbrugere foretrækker at købe økologiske citrusfrugter, også selvom det er den eneste varer de køber økologisk. I Dansk Supermarkeds butikker, er salget af økologiske citrusfrugter steget med hele 15 procent dette år. Og de er ikke den eneste kæde med fremgang, også Coop har set fremgang af salget af de økologiske appelsiner, lime og citroner.

Overfladebehandling og pesticider

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man vælger økologiske citrusfrugter, når man fx. skal bruge citrusskræl i madlavningen, og det skyldes at konventionelle citrusfrugter er overfladebehandlet på ydersiden.

Men Karsten Olsen, som er lektor i Fødevarekemi på Københavns Universitet, mener også at det er godt at foretrække økologiske citrusfrugter, men ikke så meget på grund af overfladebehandlingen, mere på grund af de pesticider der sidder i frugten.

‘Der bliver for det meste brugt naturlige materialer i form af forskellige vokstyper til at overfladebehandle citrusfrugter med. Der er tale om meget små mængder, og voksen bliver ikke optaget i kroppen. Det er snarere de pesticider og forskellige svampemidler, der bliver forsejlet med voksen, man skal være bekymret over,’ forklarer Karsten Olsen.

Pesticiderne sidder også inde i frugten

Fødevarestyrelsen mener, at cirka 90 procent af pesticiderne sidder i skrællen på en konventionel citrusfrugt, mens resten bliver optaget af selve frugten.

‘Man finder en lang række bekymrende stoffer i citrusfrugter – og modsat en del dansk frugt og grønt finder man mange forskellige typer pesticider på en gang. Det kan ikke undgå at trænge ind i frugten, ligesom børn får pesticidrester på fingrene, når de piller appelsiner og klementiner her op til jul,’ siger Helle Raun Andersen, der er lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet.

Hun mener, at det er det hele værd, at give et par kroner ekstra for økologiske citrusfrugter og dermed undgå kemien fra de konventionelle.