Det viser sig, at næsten hver anden dansker er utilfreds med politikkernes indsats for at redde miljøet. Men flere ordførere siger, at Danmark gør alt hvad der gøres kan når det gælder miljø og klima.

Klimaet lægger ikke skjul på, at noget ikke er som det plejer. Vejret har ændret sig ekstremt de sidste par år over hele kloden. Flere steder på jorden har vi set orkaner, tyfoner, skybrud og oversvømmelser, vi kan sagtens føle os heldige her i Danmark hvor vi ofte har sluppet med vand i vores kældre. Selvom Danmark er sluppet let fra de nye vejrforhold, så er klimaet noget som ligger danskerne utroligt meget på sinde.

Danskerne er faktisk så betænksomme omkring miljøet, at mellem 69 og 75 procent af danskere i alle aldersgrupper, bekymrer sig om den globale opvarmning og klimaet generelt. Og minimum 40 procent er faktisk svært utilfredse med politikkernes indsats i klimakampen – det viser en Epinion-undersøgelse fra DR Nyheder.

25 procent svarede at de ikke er tilfredse med politikkernes indsats i klimakampen, og hele 15 procent svarede at de var svært utilfredse.

Det er ikke Danmarks skyld

Klimaordfører Lars Christian Lilleholt fra Venstre forstår udemærket godt danskernes bekymring.

Han oplyser at det er tydeligt at danskerne er bekymret omkring klimaforandringerne eftersom de både har skybrud og oversvømmelser i dagligstuerne, men at det ikke er i Danmarks politik at man finder løsningen til klimaets situation.

Danmark står nemlig allerede i spidsen i klimakampen, men at det globale samarbejde i miljøets sag er en sværere kamp.

‘Problemet er, at det i EU og internationalt er en stor udfordring at blive enige om at skrue indsatsen en tak op,’ siger han til DR Nyheder og fortsætter:

‘Så selvom vi i Danmark gør alt, hvad vi kan for at mindske CO2-udslippet og sikre en bæredygtig omstilling, så batter det ikke en dyt i det store hele, hvis man ikke internationalt gør den samme indsats.’

Vi skal presse EU og FN

Socialdemokraternes klimaordfører Jens Joel er enig med Lars Lilleholt i at Danmark gør hvad der gørens kan, og at det er omverdenen der skal komme op på dupperne når vi taler om klimakampen.

‘Jeg synes, det er fint, at der er folk, der har endnu højere ambitioner, men jeg vil sige, at vi gør rigtigt meget på det her område og ligger i helt i front i verden,’ siger han til DR Nyheder og fortsætter:

‘Men vi skal også bare huske, at det også kræver, at der bliver gjort nogle internationale aftaler, så noget af det vigtigste, vi kan gøre, er faktisk også at presse på i forhold til EU og FN, og det fortsætter vi med at gøre.’

Godt at danskerne er så engagerede 

Begge ordførere mener at det er positivt at danskerne er så engagerede i miljøet. Det er blandt andet borgernes indsats, som med tiden kommer til at gøre en forskel rent politisk, det mener videnchef i den grønne tænketank Concito, Torben Chrintz.

‘Noget af det, der skal til for at handle på klimaforandringer, det er, at helt almindelige mennesker engagerer sig i det. Så det er meget positivt, at de er lige så bekymrede , som de forskere, der arbejder inden for det her område,’ siger han til DR Nyheder.

Mandag begynder et klimamøde i København som skal vare en hel uge. På mødet vil 600 klimaeksperter og forskere mødes i FN’s klimapanel (ICCP) og lave en stor rapport om klodens klimaforandringer.

Rapporten vil blive præsenteret i København på et pressemøde søndag d. 2 november, og der skal tages udgangspunkt i den når den nye klimaaftale skal laves i Frankrig næste år under COP21.

Kilde:

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/10/23/154403.htm